Sari la conținut

Influența alimentației asupra cancerului. Este dieta un factor care declanșează apariția afecțiunii?

te ferești de cancer

Cancerul are o multitudine de cauze și factori de risc, în funcție de tipul dezvoltat. Anumiți experți consideră că stilul de viață poate influența apariția bolii, însă părerile sunt împărțite. Care este influența alimentației asupra cancerului și ce importanță are stilul de viață în acest sens?

Experții în sănătate susțin că stilul de viață poate preveni sau, dimpotrivă, poate contribui la dezvoltarea cancerului. Alimentația, odihna și sportul sunt cele 3 elemente principale de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre un stil de viață sănătos.

Este adevărat, anumite obiceiuri nesănătoase pot declanșa această boală, însă ce rol are alimentația în apariția bolii?

Influența alimentației asupra cancerului și riscul de a dezvolta boala

Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice susține că alimentația nu este un factor principal care contribuie la dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de aceasta și să nu uităm că anumite produse pot, într-adevăr, să aibă un efect negativ asupra organismului și să declanșeze anumite dezechilibre care duc la cancer.

Mâncarea sănătoasă, alături de un stil de viață echilibrat, însă, nu prezintă un risc din acest punct de vedere.

Nu facem cancer de la mâncare!!

Prin definiție cancerul este o boală cronică multifactorială și multifazică. Chiar dacă alimentația poate contribui de o manieră pozitivă sau negativă la evoluția lui, mâncarea nu inițiază și nu declanșează cancerul!
Pentru că 99% dintre oameni mor într-un pat, asta nu înseamnă că patul este periculos pentru sănătate, nu-i așa?!

La fel și cu alimentele, dacă nu avem predispoziție GENETICĂ la cancer, nu o să facem boala indiferent ce mâncăm.
În loc să acuzăm anumite produse, ar fi bine să ne concentrăm pe un stil de viață sănătos: să corectăm aportul deficitar al unor nutrienți (fibre, pește gras/Omega 3), să scăpăm de kilogramele în plus și de sedentarism, să fim atenți la consumul de alcool și nicotină (factori de risc în 30% din cancere), să ne protejăm de soare (principala cauză pentru cancerul de piele).

Inclusiv înaintarea în vârstă crește riscul de cancer și chiar nu ne putem opune la asta…
Vreți să folosiți mâncarea ca pe un element anticancer? Atunci “abuzați” de legume, pigmenții vegetali au efect antioxidant garantat. Și unde mai pui că sunt și sărace în calorii”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel