Inflamația din organism este începutul unui lung șir de probleme de sănătate. Mai mult, inflamația cronică poate duce la cancer.
Nu este problematică inflamația pe termen scurt, deoarece corpul nu se vindecă fără inflamație. Însă cea cronică este ceea ce trebuie depistată și, desigur, evitată.
Inflamația cronică ajută la formarea celulelor canceroase, fiindcă modifică ADN-ul celular. Cea mai indicată soluție este stoparea alimentației pro-inflamatorii: zahărul, zahărul ascuns, semipreparatele, alimentele acide.
Inflamația se depistează cu ajutorul analizelor de sânge
În momentul în care un pacient are valori mari ale CRP – Proteina C Reactivă, sau are fibrinogenul sau VSH-ul mare trebuie neapărat să meargă la un medic reumatolog, fiindcă aceste valori mari înseamnă răspunsul organismului la o boală reumatismală inflamatorie.
Medicii atrag atenția asupra faptului că odată depistată boală este esențial ca tratamentul să înceapă cât mai devreme, tocmai pentru ca pacientul respectiv să aibă o calitate a vieții bună pentru mai mult timp.
Bolile reumatismale în marea lor parte sunt boli invalidante, iar persoanele afectate rar mai pot munci sau face activitățile obișnuite ca înainte de diagnostic. De asemenea, medicii spun că trebuie net diferențiate bolile reumatismale inflamatorii care apar la tineri și care durează toată viață și cele de uzură care de regulă apar la persoanele în vârstă.
De exemplu, prin analize se pot depista precoce poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, artritele reactive. Acestea sunt boli care evoluează mult în ani și este esențial diagnosticul precoce și inițierea tratamentului adecvat cât mai curând posibil. De aceea, trebuie ca pacientul să rețină că pentru bolile inflamatorii, mecanismul declanșator este inflamația care se vede foarte clar la analizele de sânge.
Trebuie să mergi la medicul specialist reumatolog dacă:
VSH-ul este mai mare de 15 milimetri pe oră, aceasta fiind limita superioară acceptată, dar ideal este ca valorile să fie cuprinse între 12-13 milimetri pe oră. Valorile crescute ale acestuia pot indica fie anemie, fie infecții acute sau cronice, virale sau parazitare, dar și prezența unor boli inflamatorii.
Proteina C Reactivă trebuie să fie situată, ca valoare sub 6. Iar valorile fibrinogenului să nu depășească 4 miligrame la sută.