Sari la conținut

Inflamația plămânilor. Cum se manifestă și care sunt principalele cauze?

Inflamația plămânilor este o afecțiune cauzată de infecții sau boli pulmonare cronice. Aceasta se manifestă prin simptome specifice, precum dificultăți de respirație, durere în piept și respirație șuierătoare. Diagnosticarea poate fi complexă, de durată, care necesită multiple investigații. 

În timpul afecțiunii, este indicat să evitați orice substanță chimică ce poate agrava simptomele și evoluția. Inflamația se manifestă mai ales în cazul unor infecții pulmonare comune și afecțiuni precum astmul bronșic, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) și fibroza pulmonară.

Infecțiile pulmonare pot fi cauzate de virusuri, bacterii și fungi care atacă alveolele pulmonare și determină dezvoltarea simptomelor caracteristice.

Pe lânga microorganismele ce pot produce inflamații la nivelul plămânilor, alte căi spre inflamatie sunt expunerea de durată medie/lungă la agenti iritanți precum substanțele chimice din fumul de țigară sau la diveși compuși care se volatilizează din solutii de uz casnic, particule minuscule dăunatoare precum unele metale din mediul profesional.

Cum se manifestă inflamația plămânilor? Simptome

Simptomele se pot dezvolta lent sau pot apărea brusc, în funcţie de localizare, cauză şi de sănătatea generală. Printre cele mai frecvente semne ale inflamaţiei plămânilor se numără:

  • oboseala după activitatea fizică
  • oboseala generalizată
  • tusea seacă sau productivă
  • dificultăţile de respiraţie (dispneea)
  • durerea sau disconfortul la nivelul pieptului
  • junghiul toracic
  •  coriza (inflamare a mucoasei nazale sau popular, guturai)
  • respirație șuierătoare

Probleme precum febra, scaderea in greutate sau hipertensiunea arteriala, nu sunt excluse din a-si face aparitia. De tinut cont este ca aceste simptome nerelationate cu inflamatia apar in contextul altor afectiuni preexistente ale pacientului, care pot interactiona cu medicatia urmata si de care trebuie tinut cont in schema de tratament.

Cauze ale inflamației plămânilor

Plămânii se pot inflama atunci când este prezentă o infecţie, iritaţie sau leziune. Există unele boli ereditare (fibroza cistică) sau unele boli autoimune care pot declanșa inflamaţia cronică a plămânilor.

Inflamația alveolelor pulmonare

Inflamaţia alveolelor pulmonare sau a bronhiilor împiedică procesul normal de inspirație și expirație a aerului. Acest lucru poate determina dificultăți de respirație sau probleme în menținerea unui ritm normal de respirație.

Infecții pulmonare

Infecţiile pulmonare (bronşita, pneumonia) produc o inflamaţie notabilă la nivelul plămânilor. Însă, în cazul infecţiilor minore, inflamaţia dispare de la sine. Acestea sunt cauzate de virusuri, bacterii și fungi.

Boli pulmonare cronice

Bolile pulmonare cronice dobândite (BPOC, emfizemul, bronşita cronică, astmul) pot fi sau nu rezultatul fumatului. Evoluţia lor este progresivă treptat, cu apariţia mucusului şi a inflamaţiei. Acestea se exacerbează de-a lungul timpului.

Irițații

Iritaţiile produse de toxine (fum de ţigară, poluanţi, chimicale) sau radiaţii (de exemplu, în tratamentul cancerului) pot determina, de asemenea, apariţia inflamaţiei pulmonare.

Inflamații

Inflamaţiile sistemice (fibromialgia, lupusul, artrita reumatoidă) pot implica şi plămânii, deşi afectările principale sunt la nivelul articulaţiilor şi muşchilor.

Cancer

Cancerul pulmonar primar sau secundar altei tumori poate duce la apariţia inflamaţiei pulmonare. Însă, acest tip de cancer poate provoca apariţia mai multor probleme, precum sângerarea, obstrucţia căilor pulmonare şi durerea. Toate aceste complicaţii pot determina inflamaţie şi pot fi agravate de aceasta.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel