Sari la conținut

Inflamația cronică, sursa multor boli grave. Iată cu ce alimente poate fi combătută

Sursă foto: Pixabay
Creierul obezilor e diferit de al normoponderalilor

Inflamația cronică tratament. Inflamația este o reacție naturală a sistemului imunitar, atunci când luptă cu infecția. Însă în unele cazuri, sistemul de apărare al organismului reacționează chiar dacă nu exista niciun pericol și deteriorează țesutul sănătos, cauzând boli diferite boli cronice, potrivit experților.

Sindromul metabolic, care include diabetul de tip 2, bolile de inimă și obezitatea, chiar și cancerul pot fi favorizate de inflamație. Persoanele cu aceste afecțiuni au adesea niveluri mai ridicate ale markerilor inflamatori.

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturare pot stimula inflamația. ”Acestea cauzează hiperactivitatea sistemului imunitar, ducând la dureri articulare, oboseală și deteriorarea vaselor de sânge”, spune Scott Zashin, professor la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

Inflamația cronică nu are, de obicei, nevoie de tratament însă poate fi combătută cu ajutorul alimentației.

Ceapa și usturoiul

Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile.

Unii oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.

Uleiul de măsline

Acesta este secretul longevității popoarelor mediteraneene. Bogat în polifenoli și grăsimi mononesaturate, uleiul ne protejează de inflamație și de multe afecțiuni cărora medicina alopată cu greu le dă de cap.

Curcuma sau tumericul

Dacă vă plac condimentele, alegeți-l pe acesta! Curcumina are efecte antiinflamatoare, asemănătoare cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul și ibuprofenul, fără a produce însă și efectele adverse ale acestora. Ruda curcumei, ghimbirul, are și el efecte antiinflamatoare, însă nu la fel de puternice.

Legumele verzi

Studiile au arătat că vitamina E are un rol important în priotejarea organismului de molecule pro-inflamatorii numite citokine. Iar cele mai importante surse de vitamina E sunt legumele verzi precum spanacul, brocoli, varza

Nucile

O altă sursă de grăsimi sănătoase care combat inflamația sunt nucile. În plus, acestea sunt bogate în antioxidanți care ajută la refacerea celulelor afectate de inflamație.

Alte alimente antiiflamatorii:

  • alimente bogate în fibre,
  • roșii,
  • pește gras, cum ar fi somonul și macroul,
  • fructe, inclusiv afine și portocale.

Alimente de evitat

Următoarele pot agrava inflamația:

  • mâncare prăjită,
  • alimente foarte procesate,
  • alimente și băuturi cu adaos de zahăr,
  • carne roșie,
  • grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimile saturate și trans.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel