Infertilitatea masculină, responsabilă de eșecul obținerii unei sarcini. Care sunt cauzele

Statistica medicală raportează infertilitatea de cauză feminină ca fiind responsabilă în cca 30-40% în “chimia” cuplului. În cca 20% din cazurile de infertilitate, cauza masculină stă la baza eșecului obținerii unei sarcini.

Considerată de multe ori un subiect tabu, relaționat cu sexualitatea sau cu potența, o putem considera un subiect complex, care va începe, cu aceleași întrebări firești, atât pentru femei, cât și pentru bărbați: “Care sunt cauzele?”, “De ce mi se întâmplă?”, “Nu voi putea procrea niciodată?”

Cauzele infertilității masculine își au etiologii diferite. Dr. Marilena Băluță, medic ginecolog, supraspecializat în tehnici de reproducere umană asistată, embriolog senior, spune că mecanismul androgin își poate găsi explicații diferite. 

  • Bolile cu transmitere sexuala, infecțiile cu Chlamydia si Gonoreea-pot constitui cauze ale infertilității masculine. De cele mai multe ori simptomatologia este frustră fără semne de alarmă. De aceea, o educație timpurie în spiritul prevenției sau transmiterii acestor boli ar fi foarte util de făcut, pentru că se întâlnesc într-un procent important și iată, pot influența viitorul reproductiv al cuplului.
  • Deși destul de rar întâlnite, aproape la polul opus, mecanismul infertilității la bărbați poate avea origine genetică (ex. fibrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale), cauze hormonale sau de origine autoimună, în speță sistemul imun poate trata spermatozoizii asemeni unui corp strain, afectând calitatea spermatozoizilor.
  • Dacă vorbim de “procesul fizic/mecanic” al fenomenului putem lua în calcul: varicocelul, obstrucții la nivelul canalelor prin care se elimina spermatozoizii, defecte congenitale sau modificari fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi. Varicocelul, dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului, este intalnit la 15% din populatia masculina, iar la cca 40% apare ca o cauză de infertilitate la bărbații investigați în procedeele specifice infertilității.  Aceste forme de obstrucție suferite de testicule, prostata si uretra, pot cauza infertilitate masculina. Odată detectate, ele își pot găsi rezolvarea chirurgicală.
  • Disfuncțiile sexuale, erectile și ejacularea precoce, din motive evidente, pot avea un efect negativ asupra fertilității. Poate apăreași ejacularea retrogradă, unde spermatozoizii nu sunt ejaculați în afara penisului, ci ajung în vezica urinară descoperim și alte mecanisme. Acest tip de ejaculare apare la diabetici, de pildă,coroborat cu administrarea anumitor produse medicamentoase.

Odată aparută o astfel de disfuncție în cuplu, recomandăm pe lângă adresabilitatea către medicum specializat în reproducere umană asistată și adresarea problemei unui urolog si psihoterapeut.

Disfuncția erectilă poate avea mecanisme și efecte diferite, poate fi cauzată de modificari ale statusului psihologic (anxietate, stigmă, vinovăție, stima de sine etc.), de aceea insistăm pe o formă de suport care să ajute cuplul și din acest punct de vedere.

Mai presus de întrebarea “de ce mie?” și de cauza stabilită a infertilității, modul de a privi lucrurile, mai pozitiv și mai compliant cu echipa medicală și cu partenera de cuplu, va asigura una din cheile succesului unei proceduri asistate.

Evitarea factorilor de risc: fumatul, alcoolul, supraponderalitatea, stresul-toate acestea vor ajuta cuplul în demersul obținerii “mult doritei” sarcini.

„În zilele stresante pe care le trăim, amânarea concepției sau adresării unei probleme de cuplu, de cauză masculină sau feminină, către medicul specialist, scade șansele cuplului infertil, cu fiecare an. Orice problemă își găsește rezolvarea prin echilibru și efortul conjugat al partenerilor de cuplu și al medicului ales pentru a le fi alături în această călătorie a infertilitățiiI, care nu-i vina nimănui! Este un subiect despre care noi vorbim deschis. “ explică Dr. Marilena Băluță, medic primar obstetrica ginecologie.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: