Sari la conținut

Infertilitatea de cauză necunoscută – cum poți trece de la întrebări fără răspuns la soluții reale

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Știai că 30% dintre cuplurile infertile (nu reușesc să obțină sarcina natural după cel puțin 12 luni de contact sexual regulat, neprotejat) se confruntă cu infertilitatea de cauză necunoscută?  

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizare in vitro (FIV), explică: „Infertilitatea de cauză necunoscută este, de fapt, un diagnostic de excludere. Ajungem la această concluzie doar după ce cuplul parcurge un set complet de analize, iar toate valorile sunt în limite normale.”

Ce trebuie să includă investigațiile?

Trebuie menționat faptul că investigațiile medicale trebuie efectuate de ambii parteneri.

Dr. Lucia Luchian precizează că investigațiile feminine trebuie să includă:

  • Investigații care să evidențieze funcția ovariană normală și ovulația (analize hormonale, ecografie transvaginală).
  • Uter de aspect normal, miometru omogen, cavitate uterină normal conformată în ecografia transvaginală 3D (pentru a exclude malformațiile uterine ca factor de risc).
  • Trompe permeabile, fie în testarea HyCoSy (histerosonografie), fie HSG (histerosalpingografie) și testare negativă pentru infecții cu Chlamydia trachomatis (culturi col și anticorpi din sânge).

Investigațiile masculine constau în efectuarea spermogramei (care trebuie să aibă valori normale conform criteriilor internaționale).

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizare in vitro (FIV):Atenție, spermograma este recomandat să fie efectuată într-un centru de reproducere umană asistată. Testarea anticorpilor antispermatici din spermă și testarea fragmentării ADN-ului spermatic nu sunt obligatorii ca analize pentru diagnostic. De asemenea, analizele hormonale nu sunt recomandate dacă valorile spermogramei sunt în limite normale conform criteriilor.

În funcție de caz, sunt recomandate investigații suplimentare, inclusiv histeroscopie, laparoscopie și teste tiroidiene. Dr. Luchian subliniază:. „Testele pentru trombofilie nu sunt recomandate, deoarece nu se consideră a fi o cauză a infertilității necunoscute. Dacă în timpul laparoscopiei este diagnosticată endometrioza pelvină, forma ușoară sau medie, diagnosticul nu mai este infertilitate de cauză necunoscută.

Rolul modificărilor în stilul de viață și consilierea psihologică

Pot fi indicate de asemenea modificări ale stilului de viață (scădere ponderală, dietă mediteraneană, renunțare la fumat și alcool, introducerea activităților sportive), reducerea stresului, terapii cu vitamine și antioxidanți (atât pentru femei, cât și pentru bărbați), consiliere psihologică de cuplu.

Dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în fertilizare in vitro (FIV):  „Dacă vârsta și rezerva ovariană a pacientei permit, se poate propune încă o perioadă de expectativă de 6 luni, implicând modificarea stilului de viață, terapii cu antioxidanți, monitorizări ale ovulației și indicațiile perioadei fertile în care să aibă loc contactul sexual. De asemenea, pot fi propuse maximum 3 cicluri de inseminare, cu sau fără stimularea ovulației. Uneori, se recomandă direct procedura de fertilizare in vitro, deoarece aceasta este procedura de reproducere umană asistată cu șansele cele mai mari de reușită și pentru că, în timpul procedurii, pot fi depistate cauzele lipsei obținerii sarcinii pe cale naturală.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel