Sari la conținut

Cum se tratează infertilitatea și când e nevoie de operație

cum afectează antibioticele fertilitatea
The afflicted girl sits in bed and sees result of the test for pregnancy

Din cuprinsul articolului

Infertilitate. Deși a rămâne însărcinată pare cel mai natural lucru, nu este așa pentru toată lumea. Și când pe lângă frustrarea de a nu putea concepe ți se mai pune frecvent și întrebarea „Dar voi când faceți un copil?”, se amplifică și stresul.

Probleme de fertilitate pot exista la orice vârstă, însă șansele de a obține o sarcină scad în mod natural pe măsura trecerii anilor, lucru valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. Dacă tu și partenerul tău vă confruntați cu probleme de infertilitate, este bine să vă adresați unui specialist. Iată nouă întrebări și tot atâtea răspunsuri pe această temă.

Despre infertilitate

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a detaliat cele mai frecvente întrebări și răspunsuri pentru un specialist în infertilitate.

1. Care este tratamentul de primă linie în infertilitate?
Dacă medicul a pus diagnosticul de infertilitate, tratamentul de primă linie este în general pe bază de medicamente. Sunt medicamente care ajută la creșterea probabilității de a concepe. Poate fi vorba, la femei, de un tratament hormonal care să stimuleze ovulația sau de unul care să trateze disfuncția erectilă, la bărbați. De asemenea, medicul poate face recomandări de tratament și după obținerea sarcinii, în vederea menținerii ei, în functie de cauzele care au dus anterior la avort spontan. Medicul va mai face ambilor parteneri și recomandarea de schimbare a stilului de viață. Asta însemnând alimentație sănătoasă, limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

2. Fertilitatea poate fi afectată de starea de sănătate?
Chiar dacă fertilitatea scade oricum pe măsura înaintării în vârstă, uneori ea este influențată de starea de sănătate. De exemplu, în cazul femeilor, afecțiunile tiroidiene pot interfera cu capacitatea de reproducere, iar infecțiile, afecțiunile neoplazice sau alimentația necorespunzătoare pot diminua șansele de a concepe la ambele sexe. Consumul de alcool și tutun, de droguri sau anumite medicamente interferează, de asemenea, cu fertilitatea. Ideal este ca, înainte de a începe un tratament de fertilitate, partenerii să își rezolve toate celelalte probleme de sănătate. Acest lucru este important atât pentru reușita procedurilor de fertilizare cât și pentru sănătatea viitorului bebeluș.

3. În ce constă un tratament de fertilitate feminină și în ce constă cel de fertilitate masculină?
Imposibilitatea obținerii unei sarcini poate fi cauzată de infertilitatea feminină, de cea masculină sau a ambilor parteneri. Dacă „vina” o poartă bărbatul din cauza unei disfuncții erectile, aceasta se tratează cu medicamente. Pentru femei există mai multe opțiuni atunci când cauza o reprezintă dificultățile de ovulație. Poate fi un tratament cu hormoni (estrogen) în doze mari pentru inducerea acesteia sau unul injectabil, mai puternic, tot cu hormoni, denumit stimulare ovariană controlată.

4. Ce variante oferă tehnicile de reproducere umană asistată?
Indivizualizat, de la caz la caz, se poate apela la inseminarea intrauterină (sperma este injectată direct în uter în vederea fertilizării), fertilizare in vitro (ovocitele și spermatozoizii recoltați sunt fertilizați în condiții de laborator) sau apelând la donarea de ovocite, spermă sau embrioni.

5. În ce situații se apelează la intervenție chirurgicală pentru tratarea infertilității?
Medicul va recomanda o intervenție chirurgicală atunci când constată că există probleme ale organelor de reproducere, cum ar fi afectări sau blocaje ale trompelor uterine, polipi, endometrioză etc. În cazul bărbaților opțiunile chirurgicale vizează varicocelul sau canalele care transportă sperma către penis.

6. Tratamentele de fertilitate prezintă riscuri pentru cuplu și făt?
Tehnologia a evoluat atât de mult încât tratamentele de fertilitate sunt considerate sigure. Chirurgia însă poate implica unele riscuri, dar ele se reduc la eventuale infecții sau posibilitatea unei sarcini extrauterine. În privința copiilor născuți în urma procedurilor de reproducere umană asistată, aceștia se pot naște prematur și pot avea o greutate mică.

7. Ce șanse există ca sarcina să fie una multiplă?
Destul de mari, cea mai frecventă fiind cea gemelară. Înainte de embriotransfer medicul ia împreună cu cei doi parteneri o decizie asupra numărului de embrioni ce urmează să fie implantați.

8. Care este rata de succes a tratamentelor de fertilitate?
Potrivit primului (și până în prezent singurul) studiu de analiză a problemelor de fertilitate din România dat publicității în 2018, dintre cuplurile cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate 60% au obținut o sarcină în mai puțin de doi ani de la inițierea acestuia.

9. Cât durează tratamentele pentru fertilitate?
Din păcate, la această întrebare nu există un răspuns. Unele cupluri au succes în prima lună de tratament, în timp ce altele încearcă de mai mulți ani. Fiecare caz depinde de mai multe variabile care nu țin de specialist și mai depinde de diagnosticul care a dus la infertilitate. Sunt motivele pentru care fiecare caz primește tratament individualizat, neexistând un tipar și un termen.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel