De ce apar infecțiile urinare și ce legătură au cu menopauza

Infectiile urinare sunt afectiuni frecvente in randul femeilor, un sfert din populatie experimentand episoade recurente ale acestor infectii de-a lungul vietii.

Medicii au observat o legatura clara intre inaintarea in varsta si frecventa infectiilor de tract urinar, mai exact cresterea predispozitiei la tulburarile aparatului urinar la femeile ajunse la menopauza.

Studiile confirma ca nivelul scazut de estrogen este principala cauza a infectiilor urinare. O noua cercetare a cautat sa identifice exact modul in care estrogenul ar putea afecta riscul unei femei de a fi predispusa la infectii recurente ale tractului urinar. Conform acestui studiu, s-a descoperit ca estrogenul incurajeaza producerea de substante antimicrobiene naturale la nivelul vezicii urinare si ajuta tesutul tractului urinar sa devina mai puternic.

Ce sunt infectiile urinare?

Infectiile urinare sunt declansate de actiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afectiunii sunt urinarile frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri. In 80 % din cazuri bacteria implicata este Escherichia coli (E. coli), microb care se afla in mod normal la nivelul colonului si al anusului.

„Infectia urinara este cea mai frecventa infectie bacteriana intalnita in randul femeilor, in special la cele aflate in perioada dinaintea menopauzei. Aceasta infectie poate fi cauzata de o varietate de factori, dar de cele mai multe ori apare in menopauza deoarece mucoasa uretrei se subtiaza si devine mai sensibila, iar muschiul uretral isi pierde puterea si tonusul. Datorita nivelului scazut de estrogen se ajunge la o vezica urinara slabita, care cauzeaza simptomele de incontinenta urinara. Pana si nivelul de pH in tractul urinar se schimba de multe ori in timpul menopauzei, ceea ce creste si mai mult predispozitia la infectii”, declara dr. Virgil Popescu.

Boala este intalnita mai des la femei, dar si barbatii de varsta a treia sunt predispusi la ea. Acest tip de infectii apare din cauza faptului ca diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplica si, in timp, duc la modificari in functionarea normala a rinichilor si a cailor urinare.

Aparatul urinar, dar si urina in sine prezinta o serie de proprietati cu rolul de a preveni inmultirea si diseminarea ascendenta a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior si al anusului, care se invecineaza anatomic cu deschiderea uretrei.

Cauzele aparitiei infectiilor urinare

Cu toate ca aceste infectii pot aparea la orice varsta, s-a constatat ca femeile aflate in apropierea perioadei de menopauza sunt mai predispuse sa sufere de aceasta afectiune. Cauzele care determina acest lucru sunt: scaderea eficientei sistemului imunitar; incontinenta care mareste riscul transferarii bacteriei din sistemul digestiv in cel urinar; probleme legate de „caderea” vezicii, schimbarea pozitiei acesteia avand ca efect imposibilitatea ca vezica sa se goleasca complet in timpul urinarii; lipsa de estrogen care se manifesta la menopauza favorizeaza dezvoltarea bacteriei; diabetul; lipsa de activitate fizica si lipsa de igiena corespunzatoare; utilizarea unor medicamente care au ca efect secundar probleme legate de urinare.

Cum se trateaza infectiile urinare?

Consumul sporit de lichide si golirea completa a vezicii la urinare sunt masuri care nu doar ajuta la tratarea unei infectii urinare deja existente, ci contribuie in egala masura la prevenirea acestora. Exista, insa, si alte sfaturi care pot fi aplicate pentru o sanatate mai puternica:

• Urineaza imediat dupa contactul sexual. Aceasta este una dintre masurile cele mai importante de prevenire a infectiilor urinare pe care le pot pune in aplicare femeile, pentru ca poate impiedica avansarea bacteriilor catre uretra.
• Schimba des servetelele igienice pe care le folosesti pentru igiena intima.
• Curata zona genitala din fata spre spate dupa ce folosesti toaleta, pentru a evita raspandirea bacteriilor care produc infectia urinara.
• Consuma suc de afine. Medicii sustin ca acesta are proprietati care tin departe bacteriile ce produc infectiile urinare.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

32 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: