Infecțiile pleoapelor. Pleoapele pot prezenta aceleași tipuri de infecții ca și alte regiuni ale corpului. Dr. Valentina Minciună, medic specialist în oftalmologie, explică pentru ”Doctorul zilei” că infecțiile acestora pot fi produse de multipli agenți patogeni (ex: bacterii, virusuri, fungi) și pot apărea la toate categoriile de vârstă.
Etiologia infecțiilor palpebrale (infecțiile pleoapelor) poate fi multiplă. Agenții patogeni cel mai adesea de origine bacteriană (ex: streptococ sau stafilococ auriu), virală (ex: Herpes simplex, Herpes zoster, moluscum contagiosum) sau fungică, care cel mai frecvent se cantonează la nivelul pleoapei, prin intermediul unor leziuni cutanate minore.
Alteori, afecțiunile palpebrale cu mecanism de producere alergic (ce implică elemente ale imunității celulare și umorale) se pot suprainfecta în lipsa unui tratament corect și prompt. „Bolnavii pot avea simptome variate, de la o ușoară jenă, usturime, mâncărime, senzație de corp străin, clipit des, uscăciune sau, paradoxal, lăcrimare, durere până la colecții purulente masive cu edem palpebral important, febră și stare generală alterată, ce fac imposibilă deschiderea pleoapei.
Netratate, pot afecta grav ochii. Foarte rar sunt bolnavi care acuză scăderea acuității vizuale (numai în cazurile complicate)”, explică Dr. Valentina Minciună, medic specialist oftalmologie.
Netratate corespunzător, infecțiile se pot croniciza, pot produce modificări de culoare ale tegumentelor pleoapelor (hipo sau hiperpigmentare), căderea genelor, ulcerații palpebrale, cicatrici postinflamatorii retractile inestetice, care necesită intervenții de chirurgie plastică și reconstructivă, afectare corneană (keratită sau eroziuni corneene).
În cazuri grave, se pot extinde spre tegumentele feței, orbită, nerv optic sau zona sinusului cavernos cerebral (în cazuri excepționale, mai ales la bolnavii imunodeprimați, se poate ajunge până la tromboflebită de sinus cavernos).
„Diagnosticul este pus de medicul oftalmolog, ce poate stabili tipul afecțiunii, poate identifica eventualele complicații și poate institui tratamentul adecvat.
Pentru diagnostic, se fac analize. Diagnosticul este susținut și de investigațiile paraclinice și de laborator, (de exemplu, un examen bacteriologic și virusologic al secreției conjunctivale sau din colecția purulentă, hemoleucogramă, VSH, fibrinogen etc.) individualizat fiecărui caz în parte”, explică specialistul.
Infecțiile palpebrale pot fi tratate cu succes prin aplicații locale de antiseptice, antibiotice sau combinații de antibiotic și antiinflamator, toate însă, doar la recoamndarea medicului, pentru că și tratamentele pot fi periculoase dacă nu sunt adecvate.
Atunci când infecția apare că o manifestare locală a unei afecțiuni sistemice, tratamentul local trebuie susținut obligatoriu de unul sistemic. Dacă se asociază o uscăciune oculară, se pot administra lacrimi artificiale. Colecțiile purulente localizate se tratează întâi local și ulterior chirurgical, cu chiuretarea conținutului lor.
„Diagnosticul și tratamentul oricărei afecțiuni oftalmologice, inclusiv ale infecțiilor pleoapelor este stabilit EXCLUSIV de către medicul specialist în urmă unui examen complet, prin urmare nu cumpărați și nu folosiți pică turi sau alte medicamente, fără recomandarea medicului specialist”, subliniază dr. Valentina Minciună.
NU APLICAȚI în zona oculară comprese cu mușețel sau alte leacuri băbești! Acestea pot să exacerbeze tot procesul infecțios deja prezent, spune dr. Valentina Minciună.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…