Infecțiile de tract urinar sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni. Dacă nu sunt tratate corect, ele pot genera complicații, dar și recidive.
Infecția urinară este o inflamație care apare prin multiplicarea microorganismelor la nivelul căilor urinare, care ajung în tractul urinar fie pe calea ascendentă, fie sangvină ori direct prin intermediul intrumentarului medical contaminat.
Infecțiile pot fi localizate la nivelul uretrei, vezicii urinare, rinichilor. Simptomele vor depinde astfel de localizarea infecției.
Există mai multe semne care ne indică faptul că am putea avea o infecție de tract urinar, caz în care trebuie să mergem urgent la medic.
Trebuie evitată contramedicația, pentru că tratarea incorectă poate avea, pe termen lung, consecințe grave asupra sănătății.
Semnele infecției de tract urinar sunt:
– durere și arsură la urinare
– nevoia urgentă de a urină frecvent, cu eliminarea unei cantități mici de urină
– pierderea controlului eliminării urinei
– durere sau senzația de greutate în abdomenul inferior – urină ruginie sau rozalie
– urină urat mirositoare
– urină tulbure
– durere în spate chiar sub cutia toracică sau pe o parte a corpului
– frison și febră
– grețuri, vărsături
Infecțiile de tract urinar pot să apară inclusiv la sugari, având o prevalență mai mare la băieți decât la fete, apoi raportul se inversează.
Până la vârsta de 65 de ani, aproape una din cinci femei prezintă o astfel de infecție, incidența fiind scăzută la bărbați.
În cazul infecțiilor urinare, extrem de utile sunt măsurile de prevenție, respectiv igiena personală, toaletă riguroasă, combaterea constipației, tratarea eventualelor afecțiuni ginecologice.
Medicii recomandă să consumăm lichide, cel puțin 2 litri/zi pentru a facilita eliminarea bacteriilor și vindecarea.