Sari la conținut

Infectia urinara in sarcina: cauza, simptome si tratament

Sursă foto: Getty Images

Sarcina conduce la aparitia a numeroase modificari hormonale si fizice in organism ce cresc probabilitatea de a dezvolta infectii urinare. In absenta unui tratament medicamentos adecvat, prezenta bacteriilor in urina (sau bacteriuria) poate pune probleme importante de sanatate atat pentru mama, cat si pentru fat. Citeste in continuare si afla care sunt cauzele aparitiei infectiilor urinare in sarcina, cum recunosti simptomele si care sunt principiile de tratament.

Ce sunt infectiile urinare?

Infectia urinara este definita ca prezenta a cel putin 100.000 de organisme per mL de urină la pacienții asimptomatici sau mai mult de 100 organisme per mL de urină și piurie concomitentă la pacienții simptomatici. In functie de prezenta si localizarea simptomelor, se disting 3 situatii:

  • Bacteriuria asimptomatica – prezenta a mai mult de 100.000 de bacterii per mL de urina, în doua probe consecutive, in absenta simptomelor;
  • Cistita – inflamatia vezicii urinare ca urmare a infectiei;
  • Pielonefrita – inflamatia rinichiului ca urmare a infectiei rezultate din ascensiunea microorganismelor din vezica urinara prin uretere.

Care sunt cauzele infectiei urinare in sarcina?

Infectiile urinare sunt cauzate de bacterii, cel mai frecvent fiind implicata Escherichia coli. Infectia apare ca urmare a ascensiunii a microorganismelor ce colonizeaza tractul urinar, provenind in special din flora vaginala, perianala si fecala. Printre factorii care predispun femeia insarcinata la infectii urinare se numara:

  • Retentia urinara cauzata de presiunea exercitata de uter asupra vezicii urinare;
  • Staza urinara aparuta ca urmare a relaxarii musculaturii netede ureterale induse de progesteron;
  • Cresterea filtrarii glomerulare si a formarii urinei ca urmare a cresterii volemiei;
  • Cresterea eliminarii urinare a glucozei si aminoacizilor.

Care sunt simptomele infectiei urinare?

In cazul bacteriuriei asimptomatice, gravida nu prezinta niciun simptom. In functie de localizarea infectiei, severitatea simptomelor difera, acestea fiind mai intense in cazul infectiilor de tract urinar superior (pielonefrita). Cele mai frecvente simptome includ:

  • Senzatia de arsura la urinare;
  • Cresterea frecventei mictiunilor;
  • Durere suprapubiana;
  • Prezenta sangelui in urina (hematurie);
  • Prezenta puroiului in urina (piurie);

In cazul pielonefritei pot aparea simptome precum:

  • Febra;
  • Frisoane;
  • Pierderea apetitului;
  • Stare de greata si voma;
  • Durere in flancul drept (mai frecvent decat in flancul stang sau bilateral).

Cum se trateaza infectia urinara in sarcina?

Infectia urinara predispune atat gravida, cat si fatul la aparitia unor complicatii grave. Acestea pot varia de la abces si soc septic pana la inducerea prematura a travaliului si cresterea morbiditatii si a mortalitatii infantile.

Din acest motiv, inca de la confirmarea sarcinii si, ulterior, pe parcursul sarcinii se impune efectuarea uroculturii pentru identificarea precoce a bacteriuriei asimptomatice. In cazul in care prezenta bacteriilor in urina este confirmata, medicul va prescrie tratament medicamentos cu un antibiotic sigur atat pentru mama, cat si pentru fat, medicament ce va fi ales conform antibiogramei.

Daca pacienta prezinta simptome specifice infectiei urinare, tratamentul antibiotic va fi initiat inainte de aflarea rezultatului uroculturii, urmand sa fie ajustat ulterior in functie de acesta.

In concluzie, infectia urinara poate predispune atat mama, cat si fatul la aparitia unor complicatii importante. Discuta cu medicul tau despre screeningul bacteriuriei si redu riscurile asociate sarcinii inca din saptamana 14 de sarcina.

Surse informative:

Platte, Raisa. “Urinary Tract Infections in Pregnancy.” Medscape, 17 Oct. 2021, emedicine.medscape.com/article/452604-overview.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel