Într-un articol sintetizat de revista The Lancet ce are la baza studiul realizat de mai mulți cercetători britanici, demonstrează că persoanele care au trecut prin forme grave ale bolii au, de regulă un răspuns imunitar împotriva reinfectării cu Covid chiar și la mai mult de 8 luni de la îmbolnăvire.
Analizând mai multe studii făcute pe persoane care s-au reinfectat, cercetătorii estimează o perioadă de imunitate de 8-12 luni de la prima infectare cu coronavirus, dar atrag atenția că nu a trecut încă suficient timp pentru a vedea evoluția imunității acestor persoane pe termen mai lung, iar aceste valori pot fi mai mari.
În cazul celor care au dezvoltat inițial o formă ușoară a bolii (cu simptome, dar nu grave), peste 90% au un răspuns imunitar și la 5 luni după infectare.
În schimb, în cazul persoanelor care inițial s-au infectat dar nu au avut simptome, aproape 40% dintre ele își pierd toți anticorpii împotriva Covid la doar opt săptămâni după infectare, iar celelalte 60% au cantități în scădere de anticorpi.
Spre deosebire de anticorpi, a căror concentrație poate fi măsurată relativ ușor, efectul celulelor B ale sistemului imunitar (cele care produc anticorpii) asupra imunității împotriva Covid pe termen lung este semnificativ mai greu de investigat. Acestea rezistă mai mult de 6 luni, dar există dovezi că și ele își pierd din eficientă în timp, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.
Din datele colectate în Anglia de la un număr de peste 30 de mii de persoane care au dobândit anticorpi împotriva Covid, riscul de reinfectare s-a dovedit a fi cu peste 80% mai mic decât la persoanele fără anticorpi.
În cazul reinfectării, aceasta a avult loc, în medie, la 5-6 luni de la prima infectare pentru angajații din sănătate, probabil datorită contactului frecvent cu pacienți cu Covid.
Un studiu similar din Danemarca, pe 4 milioane de persoane din populația generală, indică o protecție similară corelată cu prezența anticorpilor, dar aceasta scade la doar 45% în cazul persoanelor de peste 65 de ani. Pentru populația generală, timpul mediu între prima infectare și a doua infectare a fost de 12 luni.
Studiul integral îl găsiți AICI
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…