La ce lucruri trebuie o persoană să fie mai atentă vara. Este sezonul în care sunteți mai predispus la agravarea anumitor afecțiuni, începând de la toxiinfecțiile alimentare ușoare ori nesuferita conjunctivită și până la cele mai serioase, precum diabetul și bolile cardiovasculare.
Risc mai mare de tromboză
Nici picioarele nu sunt cruțate de efectele negative ale căldurii. Potrivit statisticilor, 30% din populație suferă de varice, vene de culoare verzui-albăstruie, dilatate peste măsură, cu aspect dizgrațios. Cele mai vulnerabile sunt persoanele care petrec mult timp stând în picioare, precum chirurgii, frizerii, stomatologii sau vânzătorii.
Dincolo de aspectul inestetic însă, medicii atrag atenția că vara crește riscul de tromboză. „Căldura declanșează vasodilatația. Dacă transpirăm și nu bem apă, sângele devine vâscos și pot apărea cheagurile, tromboza, dar și ruperea varicelor care determină sângerări masive”, spune medicul flebolog Valerian Ciubotaru. Hidratarea corespunzătoare și mișcarea sunt două obiceiuri de bun simț capabile să prevină apariția varicelor.
„Trebuie să bem cel puțin 2-2,5 litri de apă pe zi și să facem mișcare cam 30 de minute dimineața și seara. Se recomandă plimbarea, înotul sau bicicleta medicinală, pe care din păcate mulți o confundă cu un cuier pentru haine. Masajul este contraindicat”, detaliază specialistul flebolog. Odată „instalate” varicele, spune acesta, operația rămâne singura soluție pentru a le îndepărta definitiv: „Este bine să recurgem la operație încă de la primele varice, chiar dacă nu sunt dureroase. Femeile ajung la medic pentru că sunt deranjate de partea estetică, bărbații pentru că au dureri. De regulă, operația ar trebui făcută la 2-3 ani de la apariția varicelor”.
Infarctul, mai frecvent vara
Acum este și sezonul tulburărilor de ritm, cauzate de pierderea prin transpirație a mineralelor care asigură funcția normală a inimii (potasiu și magneziu). „Deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale se asociază cu o creștere a ritmului cardiac, periculos atât pentru persoanele sănătoase (care pot suferi leșinuri), dar mai ales pentru cei suferinzi de afecțiuni coronariene (depuneri de colesterol la nivelul arterelor care hrănesc inima)”, potrivit cardiologului Luminița Iliuță.
Lovitura de grație data de căldură pacienților bolnavi de inimă este, de departe, infarctul. „Dacă inima are deja depuneri de colesterol, orice efort suplimentar asociat cu deshidraterea și oboseala crește riscul de infarct miocardic. Senzația de „prea cald”, de sufocare și de durere intensă în piept sunt câteva dintre simptomele care pot anunța un posibil infarct”, subliniază medicul.
5 reguli pentru bolnavii de inimă
Pentru a evita agravarea simptomelor afecțiunilor cardiovasculare, medicii au următoarele recomandări pentru milioanele de români care suferă de boli de inimă:
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…