Sari la conținut

Infarct, AVC sau deces: Medicii avertizează să renunţăm urgent la acest îndulcitor popular! Lista alimentelor în care este folosit

Din cuprinsul articolului

Un înlocuitor al zahărului numit eritritol – folosit pentru a adăuga volum sau pentru a îndulci produsele fără zahăr– a fost legat de coagularea sângelui, accident vascular cerebral, atac de cord și deces, potrivit unui nou studiu.

„Gradul de risc nu a fost modest”, a spus autorul principal al studiului, dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, potrivit CNN.

Persoanele cu factori de risc existenți pentru boli de inimă, cum ar fi diabetul, aveau de două ori mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cele mai ridicate niveluri de eritritol din sânge, potrivit studiului, publicat luni în revista Nature Medicine.

Diabeticii, de exemplu, ar avea un risc de două ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral dacă au niveluri ridicate de eritritol din sânge.

„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și sănătate de la National Jewish Health, un spital din Denver, care nu a fost implicat în cercetare.

„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a spus Freeman. „În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din precauție ar putea avea sens să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră, pentru moment”.

În răspuns la studiu, Consiliul de Control al Caloriilor, o asociație din industrie, a declarat pentru CNN că „rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritol, sunt siguri, așa cum demonstrează permisiunile de reglementare globale pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, directorul executiv al consiliului, într-un e-mail.

Rezultatele „nu ar trebui extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus Rankin.

Jennifer Ashton, medic: „Practic, au analizat toţi aceşti înlocuitori ai zahărului, precum aspartam, zaharină, sucraloză, stevia, glucoză şi lista continuă, au făcut teste al sângelui, au analizat indicatori ai microbiomul intestinal şi au descoperit că sucraloza, în special, creşte nivelul glucozei din sânge sau nivelul de zahăr din sânge, stevia creşte nivelul de insulină, deci, în concluzie nu sunt inofensive”.

Asociația Europeană a Producătorilor de Poliol a refuzat să comenteze, spunând că nu a revizuit studiul.

Reduceți consumul de zahăr!

Ce este eritritol?

La fel ca sorbitolul și xilitolul, eritritolul este un alcool de zahăr, un carbohidrat care se găsește în mod natural în multe fructe și legume. Are aproximativ 70% din dulceața zahărului și este considerat fără calorii, potrivit experților.

Fabricat artificial în cantități masive, eritritolul nu are un gust persistent, nu crește glicemia și are un efect mai puțin laxativ decât alți alcooli de zahăr.

„Eritritolul arată ca zahăr, are gust de zahăr și poți coace cu el”, a spus Hazen, care conduce și Centrul pentru Microbiom și Sănătate Umană al Clinicii Cleveland.

Eritritolul este un îndulcitor vegetal, cu un gust foarte asemănător cu zahărul, doar că nu are calorii. Este întâlnit în dulciuri, deserturi keto, batoane, gumă de mestecat, îngheţată, brânzeturi şi băuturi.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel