O descoperire cu implicații de necontestat în prevenirea și cu cancerul, confirmă și demonstrează științinfic ceea ce până acum erau doar supoziții empirice, și anume importanța unui regim bazat pe fructe și legume în prevenirea și lupta cu cancerul. După lungi cercetări ce au durat 35 de ani, doi profesori englezi, Dan Burke și Gerrald Potter, au reușit să explice la nivel molecular care este legătura dintre consumul de fructe și legume și refacerea celulelor, prin descoperirea salvestrolilor care pot combate cancerul.
Salvestrolii sunt substanțe pe care plantele le produc în lupta de apărare împotriva agenților agresivi externi: ciuperci, virusuri, bacterii, lumina UV și insecte, și acționează prin proprietățile lor chimice ca un scut de apărare al plantei. Acești fitonutrienți sunt folosiți și de organismul uman în prevenirea cancerului, dar și în lupta cu maladia deja instalată, dar din păcate nu pot fi produși de organism și prin urmare trebuie furnizați prin intermediul alimentației.
Un mecanism, care este rar menționat în studiile de nutriție, arată că enzima CYP1B1, considerată în momentul de față un marker universal al celulelor canceroase, este prezentă doar în celulele tumorale și are capacitatea de a converti diferite substanțe în produși citotoxici pentru celulele canceroase. Rolul acestei enzime este de a „supraveghea” celula tumorală și de a activa salvestrolii (fitonutrienții din fructe și legume) transformându-i în substanțe care declanșează moartea programată a celulei – cunoscută sub numele de apoptoză. Cercetările actuale urmăresc determinarea enzimei CYP1B1 pentru depistarea și monitorizarea formelor timpurii de cancer.
„Salvestrolii sunt probabil cea mai importantă descoperire în nutriție de la descoperirea vitaminelor! S-au identificat mai mult de douăzeci de fitonutrienți (bioflavonoizi, acizi carboxilici, stilbene, stilbenoizi) în legume, plante și fructe, cu numitorul comun de a induce apoptoza în celulele canceroase, după activare prin intermediul enzimei CYP1B1. Cercetătorii au numit acest grup de fitonutrienți „salvestroli” – salve înseamnă a salva, iar strol este preluat de la cuvântul resveratrol, primul salvestrol studiat. Meritul cercetătorilor constă în faptul că și-au dat seama că această enzimă nu este doar semnul că s-a instalat boala, ci au realizat că este, de fapt, o enzimă salvatoare și au demonstrat că atunci când întâlnește fitonutrienți din categoria salvestrolilor, enzima transformă salvestrolii în substanțe toxice care produc moartea programată a celulei canceroase – apoptoza. Un alt atu al salvestrolului este biodisponibilitatea crescută, adică viteza cu care substanța activă este cedată, absorbită în organism și efectul propriu-zis la locul de acțiune, respectiv celula canceroasă”, explică farmacist pr. Iuliana Vasilache.
Studiile susțin funcționalitatea salvestrolilor
Până în prezent, studiile in vitro, au arătat că salvestrolii induc apoptoza în celulele tumorale derivate din creier, sân, prostată, colon, ovar, testicul și țesutul pulmonar. Rezultatele tratamentului (suplimentar) cu extract concentrat de salvestroli la pacienții cu cancer sunt încurajatoare.
S-au realizat mai multe studii de caz în 2007 și în 2010 pe grupuri mici de pacienți cu cancer cu celule scuamoase în stadiul 2, melanom în stadiul 4, cancer de prostată, o formă agresivă de cancer de sân în stadiul 3 și un cancer de vezică urinară, dar și cancer de sân în stadiul 3, cancer hepatic în stadiul 2, cancer de colon, cancer de prostată recidivat. Printr-o dietă în care li s-au administrat salvestroli, în toate cazurile au fost raportate remisii complete. Echipa de cercetare este convinsă că natura ne oferă prin hrană un promedicament natural sub forma salvestrolului. CYP1B1 servește drept enzimă salvatoare care metabolizează salvestrolul în agenți anticanceroși și ne scapă de celulele canceroase.
Salvestrolii din fructele si legumele prelucrate sunt aproape distruși
Ceea ce producătorii de fructe și legume în cantități industriale au omis, sub îndemnul profiturilor uriașe, este faptul că prin pesticidele și fungicidele folosite, au scăzut proprietățile nutritive și curative ale fructelor și legumelor. Practic, prin pesticizare și tratare cu agenți antifungici plantele nu mai au nevoie să-și pună în acțiune mecanismele naturale de apărare, prin urmare nu mai produc fitoalexine(salvestroli). În plus, consumul de alimente tratate cu pesticide facilitează ingerarea de substanțe cangericene provenite din reziduurile pesticidelor. Alt treilea neajuns al pesticidelor ajunse în organism este chiar inhibarea enzimei CYP1B1, care nu mai este capabilă să activeze și puținii salvestroli furnizați de legumele și fructele agriculturii moderne.
„Dieta actuală a omului modern conține cu 80-90% mai puțini salvestroli decât cea din urmă cu 50-100 de ani. Numai alimentele bio (neprocesate) și mâncarea raw încă mai conțin cantități relevante de salvestroli. Reducerea salvestrolilor de protecție și creșterea substanțelor cancerigene din alimente pare să fi contribuit la creșterea incidenței cancerului în ultimul deceniu, declară Prof. Gerrald Potter vis-a-vis de ultimul studiu legat de importanța salvestrolilor. Gerrald Potter este profesor de chimie farmaceutică la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității De Montfort din Leicester, Marea Britanie. Aici el coordonează Grupul de Cercetare a Medicamentelor Anticanceroase, un grup care se ocupă cu dezvoltarea și descoperirea agenților tumorali selectivi pentru siguranța tratamentului cancerului”, explica farm. Iuliana Vasilache.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…