Sari la conținut

Îndulcitorul natural cu zero calorii. Scade glicemia și ajută la slăbit. Medic: ”Poate reduce inclusiv hipertensiunea arterială”

dulciuri
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Dulciurile, de evitat când ai tiroida

Stevia rebaudiană este un înlocuitor natural al zahărului, cu o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare. Calităţile-minune ale steviei rebaudiene au fost descoperite în urmă cu sute de ani de indigenii din Brazilia şi Paraguay.

Aceştia au folosit frunzele mici ale acestei plante pe post de îndulcitor, deoarece conţine o substanţă de 300 de ori mai dulce decât zahărul. De altfel, de aici în vine şi denumirea populară de stevie dulce.
Steviozida şi rebaudiozida A sunt principalele substanţe bioactive ale plantei.S

Stevia, beneficii

Aceasta mai conţine şi proteine, fibre, vitaminele A şi C şi oligoelemente precum zinc, calciu, fosfor, magneziu şi crom. Steviozida este o glicozidă compusă din glucoză, soforoză şi steviol, componente ce o fac un îndulcitor excepţional. Spre deosebire de alte tipuri de îndulcitori, acesta este excelent la gătit, deoarece, chiar şi la peste 200°C, nu îşi pierde calităţile nutriţionale.

Stevia rebaudiană este folosită cu succes sub formă de infuzie sau de extract de pulbere uscată, deoarece reduce glicemia şi este hipotensivă şi antimicrobiană.
De asemenea, numeroase studii au arătat că preparatele din stevie dulce sunt foarte bune în diabet, depresie, reducerea poftei de dulce, diminuarea dorinţei de a fuma şi de a consuma alcool, insuficienţă urinară, răni, infecţii virale, candidoză, gingivite şi acnee.

Dulciuri pentru diabetici

Însă, de departe, cel mai mare avantaj al dulcostevinei este acela că are zero calorii. Deci, nu îngraşă deloc.
De asemenea, spre deosebire de zahăr, care creează accese de foame prin creşterea rapidă a cantităţii de insulină, dulcostevina inhibă această senzaţie.

”Stevia are beneficii pentru sănătate, conform studiilor reduce nivelul insulinei și glucozei din sânge și chiar poate reduce hipertensiunea arterială. Îl recomand inclusiv pacienților cu diabet pentru înlocuirea zahărului,” a explicat dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, pentru smartliving.ro. 

Citiți eticheta!

Un alt avantaj al dulcostevinei este acela că ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi. Astfel, dacă veţi înlocui zahărul cu dulcostevină, veţi scăpa uşor şi rapid de 1-2 kg (lichidele reţinute inutil de organism). Acest adevărat produs de slăbit nu este toxic, nu dă dependenţă şi poate fi folosit pe termen lung fără a avea reacţii adverse, spre deosebire de îndulcitoarele artificiale.

Atenție! Dr. Bălănică recomandă să citești bine eticheta unui astfel de produs și să te asiguri că nu conține în plus aditivi sau potențiatori de gust.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel