Îndulcitorul care reduce riscul de carii și crește riscul crescut de atacu de cord și accident vascular cerebral

Îndulcitorul care reduce riscul de carii. Consumul de cantități mari de un îndulcitor comun cu conținut scăzut de calorii, Xilitol, este legat de un risc crescut de atacuri de cord și accident vascular cerebral, a arătat un studiu.

Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt utilizați în mod obișnuit ca înlocuitori de zahăr în alimentele procesate, cu beneficii presupuse pentru sănătate.

Xilitolul, un alcool natural de zahăr care se găsește în plante, este un înlocuitor de zahăr folosit în bomboane, gume, produse de panificație și pasta de dinți. Se știe că reduce riscul de carii.

sursa foto: abc.es

Îndulcitorul comun care crește riscul de atac de cord și AVC

Cercetătorii celui mai recent studiu publicat în European Heart Journal au confirmat legătura dintre consumul ridicat de xilitol și un risc crescut de evenimente cardiovasculare. Descoperirile lor se bazează pe o analiză pe scară largă a pacientului, pe modele de cercetare preclinice și pe un studiu de intervenție clinică.

Analiza pacientului a implicat estimarea riscului de trei ani de evenimente cardiovasculare la peste 3.000 de pacienți din SUA și Europa.

„O treime dintre pacienții cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă au avut mai multe șanse de a experimenta un eveniment cardiovascular”, se arată în comunicatul de presă.

Rezultatele analizei pacientului au fost confirmate de teste preclinice care au arătat că xilitolul este responsabil pentru cheaguri și crește riscul de tromboză. Când echipa a urmărit activitatea trombocitară a persoanelor care au ingerat o băutură îndulcită cu xilitol și a comparat-o cu cele care au luat o băutură îndulcită cu glucoză, au descoperit că capacitatea de coagulare a crescut semnificativ după ingerarea xilitolului.

„Xylitolul este asociat cu riscul incidentului MACE (eveniment cardiovascular major advers). Mai mult decât atât, xilitolul a sporit atât reactivitatea trombocitelor, cât și potențialul de tromboză in vivo”, au concluzionat cercetătorii.

Deși funcția trombocitară a participanților a revenit la niveluri normale până în ziua următoare, riscul rămâne ridicat pentru persoanele care consumă în mod constant alimente care conțin xilitol.

„Nu este greu de imaginat că cineva cu diabet ar putea mânca produse care conțin xilitol în fiecare zi, pe tot parcursul zilei. Așadar, acest risc ar rămâne dacă ați continua să ingerați xilitol.

Chiar persoanele care sunt cele mai expuse riscului de coagulare precum atacul de cord și accident vascular cerebral – persoanele cu diabet zaharat – sunt exact aceleași persoane care sunt cel mai probabil să ingereze xilitol în niveluri ridicate și să mărească și mai mult acest risc fără să știe”, a spus dr. Stanley Hazen, care a condus studiul.

Alcoolii de zahăr și a îndulcitorii artificiali, în atenția cercetătorilor

Cercetătorii avertizează că studiul nu arată un efect cauzal, ci o asociere între cele două. Ei recomandă studii suplimentare pentru a estima impactul cardiovascular pe termen lung.

Acest studiu arată din nou necesitatea imediată de investigare a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul.

„Nu înseamnă să aruncați pasta de dinți dacă conține xilitol, dar ar trebui să fim conștient de faptul că consumul unui produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de cheaguri de sânge”, a spus dr. Hazen într-un comunicat de presă.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

24 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

53 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: