Indigestia este cunoscută în termeni medicali sub numele de dispepsie. De regulă, indigestia apare fie în timpul mesei sau imediat după masă. Cel mai des, indigestia apare fiindcă persoana în cauza a mâncat mult iar masa a fost bogată în alimente grase, condimente sau prăjeli.
Perioada Sărbătorilor de iarnă în care pe mesele românilor se regăsesc tot felul de bunătăți dar și alcool, este o perioadă în care mulți ajung la spital din cauza indigestiei.
Cauzele acestei afecțiuni sunt în primul rând mesele copioase, mâncatul în grabă, dar și preferința spre produsele de fast-food, cele picante sau cele ce abundă în grăsimi. Trebuie să amintim și de contribuția nefastă a fumatului, consumul excesiv de alcool și nici traumele emoționale, stresul și anxietatea. Totodată, persoanele care au gastrită, pancreatită, colecistită sau ulcer sunt afectați cu predilecție de indigestie, dar și cei ce consumă anumite tipuri de medicamente, printre care antibioticele, aspirina și antiinflamatoarele nesteroidiene.
„Cele mai frecvente cauze ale indigestiei sunt totuși refluxul esofagian și dispepsia funcțională. Indigestia se manifestă prin balonare, senzația de greață, sațietate precoce, durere epigastrică, arsuri, plenitudine postprandială. De asemenea, de regulă, indigestia este secundară consumului de alimente în exces, a meselor bogate în alimente grase și prăjeli”, ne-a explicat medicului primar medicină internă și specialist gastroenterolog la Spitalul Universitar din București, Amalia Călinoiu.
Principalii factori care declanșează indigestia sunt:
Care sunt simptomele:
Simptomele indigestiei variază ca intensitate de la un individ la altul. Astfel, sunt pacienți care prezintă dureri ușoare precum senzația de plenitudine deranjantă care durează mai mult decât în mod firesc şi râgâieli după masă, în timp ce alți pacienți se pot confrunta cu balonare, meteorism, dureri de abdomen, senzația de greață cu sau fără vărsături.
În ce constă tratamentul?
“Este esențial ca persoana în cauză să excludă din meniul zilnic cafea, ciocolată, etanol, fumatul dar și să oprească medicația ce poate provoca refluxul esofagian. Mai exact, este indicat să se evite medicamente antialgice, precum aspirina, ibuprofen și naproxen. O deosebită importanță o are dieta bazată pe alimente sărace în grăsimi, se vor evita prăjelile și carne tocată. Totodată, este foarte important să nu se mănânce înainte de culcare, seara, ci cu 3 ore înainte de somnul de noapte. În plus, pentru o perioadă laptele și băuturile carbogazoase sunt contraindicate deoarece în această situație, stomacul va secreta mai mult acid gastric”, ne-a mai spus medicul specialist gastroenterolog.
Esențial însă este ca pacientul să meargă la medicul specialist gastroenterolog pentru un control amănunțit și evident pentru prescrierea unui tratament individualizat care va ține cont de boală și de simptomatologie.
Cum previi indigestia la copil:
Foarte important este să nu-i dai copilului alimente grele, adică tocături, prăjeli, preparate grase și cele care au sosuri condimentate. Totodată un rol important îl are și educația. Mai exact, copilul trebuie învățat să mestece foarte bine alimentele, să nu mănânce în grabă, iar tu ca s-i ușurezi masticația îi poți tai alimentele în bucăți cât mai mici. De asemenea, încearcă să-i menții celui mic un program bine stabilit al meselor. Nu uita nici de poziția corectă a corpului în timpul mesei, aceasta având un rol esențial în procesul de digestie. Nu-l lăsa să consume multe dulciuri sau să bea apă în timpul mesei. Atunci când indigestia nu trece prin regim alimentar și se ajunge la anumite tulburări ale aparatului digestiv, mergi cu copilul la medic.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…