Sari la conținut

INDICII. Simptome ascunse care arată că ficatul este bolnav şi plin de toxine

Ficat
Dursa foto: Daily Express
semne neobișnuite ce arată că ficatul tău este bolnav
Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.Deși bolile hepatice pot fi diagnosticate prin examen clinic, fără teste speciale, doar în stadiile avansate ale bolii, uneori au manifestări specifice. Dar mulți oameni nu știu că au o problemă la ficat pentru că nu simt durere. Dr. Michael L. Volk de la Universitatea Loma Linda a identificat trei simptome ascunse care ar trebui să atragă atenţia.

Îngălbenirea pielii (icter)

Celulele albe din sânge sunt primul semn ascuns că ficatul nu funcționează corect. Icterul este cauzat de o cantitate excesivă de bilirubină. Aceasta se acumulează în sânge atunci când există leziuni ale ficatului, blocarea canalelor biliare sau distrugerea crescută a globulelor roșii.

Dacă observați că vi se îngălbenește pielea sau sclera (albul ochilor), acesta poate fi un semn că ficatul dumneavoastră este bolnav.

Icter
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

”Pânza de păianjen”

Oamenii menționează angiomul păianjen ca un al doilea semn, care apare mai ales pe piept. Acestea sunt vase de sânge umflate care formează pete cu „extensii” asemănătoare unei pânze de păianjen.

Enzime hepatice crescute

Dacă medicul constată că pacientul are enzimele crescute, acesta este un semn sigur că există probleme cu ficatul . Tratamentul ulterior se va baza pe o analiză a enzimelor hepatice ale pacientului.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cei mai comozi pantofi de mers pentru bărbați din 2025!optimumto.com

Ciroza este o afecțiune în care ficatul pacientului este complet afectat și nu mai există nicio speranță de recuperare.

Există mai multe tipuri de boli hepatice și acestea includ:

  • boala hepatică alcoolică,
  • boala ficatului gras non-alcoolic,
  • hepatita virală cronică B sau C
  • boala hepatică autoimună.

„Există cinci factori de risc principali pentru ciroză: obezitatea, diabetul, abuzul de droguri sau alcool, nașterea în generația baby boom (între 1945 și 1955) și efectuarea unei transfuzii de sânge înainte de 1992 ,” spune Dr. Volk.

Ce analize sunt necesare?

Dacă apar astfel de simptome, trebuie să contactați imediat un specialist – medicul de familie sau un gastroenterolog. Acesta vă va prescrie cu siguranță un set standard de analize de laborator: hemoleucograma, test de urină, coprocultură, teste biochimice, ALT, AST, GGT, LDH, fosfataza alcalină, bilirubina totală și fracționată.

O creștere a enzimelor hepatice și a altor marker specifici pot indica prezența unei patologii hepatice, însă pentru un diagnostic de certitudine pot fi necesare şi alte explorări funcţionmale, precum CT, RMN sau Fibro-Scan.

 

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel