Sari la conținut

INDICII. Primele 7 simptome şi semnale de alarmă ale cancerului pulmonar

Cancer pulmonar
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Această boală gravă nu produce simptome evidente în primele stadii, iar diagnosticul poate fi pus întâmplător la o consultaţie medicală, motiv pentru care rata mortalității este ridicată, atrag atenţia experţii.

Cancerul pulmonar este o boală atât de periculoasă încât prevenirea și conștientizarea simptomelor sale sunt extrem de importante.

1. Tuse cu sânge

„Tusea cu sânge nu este niciodată un semn bun. Trebuie să consultați un medic cât mai curând posibil”, spune Dr. Raja Flores, chirurg toracic și profesor la Icahn School of Medicine din New York. Deși cancerul nu este neapărat cauza apariției sângelui în spută, este cu siguranță necesar să faceți cercetări, deoarece este unul dintre semnele de avertizare ale dezvoltării cancerului pulmonar.

2. Durere toracică

Este necesar să acordați atenție durerii în piept, spate sau umeri care apare brusc și nu se oprește. De asemenea, puteți simți o strângere sau o înțepătură în piept care se agravează atunci când respirați adânc, tușiți sau râdeți.

„Durerea se simte acolo unde este tumora. Dacă tumora este pe o parte, durerea poate fi simțită și acolo. Dacă este în partea din spate a plămânului, poate provoca dureri de spate. De aceea, orice durere în piept sau în spate necesită o vizită la medic, pentru orice eventualitate”, spune Dr. Flores.

3. Tuse persistentă

Atacurile de tuse pot fi declanșate de ceva la fel de inofensiv ca o alergie, o răceală sau un pahar de apă rece. Cu toate acestea, dacă tusea nu se oprește, aceasta poate fi un simptom al unei boli mult mai grave.

Cancerul din căile respiratorii poate irita gâtul și te poate face să tușești pentru că organismul încearcă să scape de ceva care îl deranjează”, spune Dr. Flores.

4. Dificultăţi de respirație

Dacă vă simțiți fără suflare după ce urcați scările sau faceți o plimbare zilnică, acesta ar putea fi un alt semn de avertizare. „Dificultatea de respirație poate fi rezultatul unei tumori care blochează traheea. De asemenea, poate fi rezultatul acumulării de lichid în piept”, spune Dr. Flores.

În timpul formării unei tumori, lichidul se acumulează pe mucoasa plămânilor. Deși plămânii pot „ține” o anumită cantitate de lichid, atunci când sunt complet plini, aceștia nu mai pot primi suficient aer. Problemele cu respirația în timp ce stați și vă întindeți necesită, de asemenea, asistență medicală.

respiratie dificila
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

5. Oboseală cronică

Senzația de oboseală, chiar dacă nu a existat nicio schimbare în viața de zi cu zi, poate fi un alt simptom.

„Poate că nu vorbim în mod specific despre cancerul pulmonar, dar este cu siguranță o alarmă că ceva nu este în regulă în organism. În plus, pierderea neintenționată în greutate și pierderea poftei de mâncare pot fi un alt element dintr-o serie de semne de avertizare”, spune Dr. Flores. .

6. Astm

Persoanele cu astm nu au un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Dar dacă astmul este diagnosticat în copilăria timpurie și sunt prezenți alți factori de risc, medicul poate sugera teste suplimentare pentru a se asigura că nimic nu este omis.

„Pneumologii ascultă adesea plămânii astmaticilor și aud șuieratul ca unul dintre simptomele însoțitoare ale astmului. Cu toate acestea, este bine să faceți o scanare pulmonară pentru a vă asigura că nu există tumori. Astmaticii pot rata un simptom care, în afară de astm, poate să indice și cancer pulmonar”, subliniază Dr. Foleres.

7. Dureri în tot corpul

Deoarece cancerul pulmonar adesea nu are simptome până când nu ajunge în stadiile sale avansate, acesta poate trece neobservat până când s-a răspândit în alte părți ale corpului. Durerile de cap, amețelile, problemele de echilibru sau amorțeala brațelor și/sau a picioarelor pot fi semne ale cancerului pulmonar care s-a răspândit la creier sau la măduva spinării.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel