Categories: Glosar medical

INDICELE UV (raze ultraviolete). Cum să te bronzezi în siguranţă

Razele ultraviolete (UV) sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât cea a radiațiilor luminii percepute de ochiul omenesc. Acestea sunt emise de Soare și pătrund în atmosfera Pământului.

Este UV periculos?

Medicii atrag atenţia că expunerea îndelungată la razele UV poate provoca leziuni periculoase ale pielii, inclusiv cancer. Razele UV cu energie mai mare sunt o forma de radiatie ionizanta. Aceasta inseamna ca au suficienta energie pentru a elimina un electron (ioniza) dintr-un atom sau o molecula.

Radiatiile ionizante pot deteriora ADN-ul (genele) din celule, care, la randul lor, pot duce la cancer. Dar chiar si razele UV cu cea mai mare energie nu au suficienta energie pentru a patrunde adanc in corp, asa ca efectul lor principal este asupra pielii.

„Trebuie să ne controlăm expunerea”, avertizează prof. Dorothy Bennett, de la St George’s, Universitatea din Londra, relatează BBC. UV este benefic, deoarece permite pielii noastre să producă vitamina D esențială. Acest lucru este important pentru funcționarea oaselor, a celulelor sanguine și a sistemului nostru imunitar.

„Dar UV este și periculoasă, deoarece fiecare expunere la UV, în special fiecare arsură solară, crește riscul nostru de cancer de piele. „Melanomul, cel mai periculos cancer de piele, este acum al cincilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, creșterea continuă fiind atribuită băilor de soare”, a explicat ea.

Radiațiile UV promovează cancerul de piele prin deteriorarea ADN-ului din celulele pielii. De asemenea, a fost asociat cu probleme oculare, inclusiv cu cataracta. Și există tot mai multe dovezi că lumina UV poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli.

Ce este indicele UV?

Nivelurile radiațiilor UV variază pe parcursul zilei. Potrivit medicilor, razele UV sunt cele mai puternice între orele 10 şi 16, în jurul „amiezii solare”.

Indexul UV (sau UVI) este o măsură internațională standard a radiațiilor ultraviolete. Valorile încep de la zero și pot crește peste 10. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de deteriorare a pielii și a ochilor – și cu atât este mai puțin timp pentru ca un rău să apară.

Tabel cu  nivelurile UV şi sfaturi de la OMS

Țările apropiate de ecuator pot experimenta niveluri UV foarte ridicate în mijlocul zilei, pe tot parcursul anului.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Nairobi din Kenya poate avea niveluri UV peste 10 pe tot parcursul anului. Mallorca, în Spania, va atinge în mod normal nouă în iunie și iulie. Dar Insulele Falkland din Atlanticul de Sud nu trec niciodată peste cinci în decembrie și ianuarie (când este vară în emisfera sudică).

Potrivit OMS, este necesară protecție solară suplimentară atunci când nivelurile sunt:

11+ (extrem de mare)

8-10 (foarte mare)

Protecția este necesară atunci când nivelurile sunt:

6-7 (mare)

3-5 (medie)

Nu este necesară protecție atunci când nivelurile sunt:

1-2 (scăzut)

Cum să te bronzezi în siguranţă

Nu există nicio modalitate sigură sau sănătoasă de a te bronza, spune serviciul național de sănătate al Marii Britanii (NHS). Dacă vrei unul, doctorul Bav Shergill, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, spune că cel mai sigur mod de a te bronza este „din sticlă” – folosirea autobronzării.

„Când te bronzezi, lumina ultravioletă stimulează celulele pielii tale să producă pigment pentru a încerca să protejeze ADN-ul celulelor pielii – dar această protecție este minimă – echivalentul SP4. „Aceasta nu este deloc prea multă protecție – așa că încă poți arde foarte devreme”, avertizează el.

Helen Willetts, de la BBC Weather, spune: „Pielea ta poate arde la fel de repede, indiferent dacă este la 30C sau la 20C. „Nu fi surprins în zilele înnorate. UV va pătrunde în continuare în norii subțiri – așa că, chiar dacă nu crezi că este atât de însorit, poți să arzi în continuare.”

Cantitatea de UV care ajunge la pielea ta nu este determinată de temperatura zilnică, spune dr. Michaela Hegglin, de la Departamentul de Meteorologie al Universității Reading. „Nivelurile UV într-o zi de sfârșit de aprilie luminoasă și avântată în Marea Britanie va fi aproximativ la fel ca într-o zi caldă și însorită din august”.

Expunerea neprotejată la razele UV joacă un rol substanțial în îmbătrânirea pielii – descompunând fibrele de colagen și elastină din pielea sănătoasă. Acest lucru contribuie la formarea ridurilor și a pliurilor slăbite. De asemenea, razele soarelui usucă pielea, făcând-o aspră și piele.

Recomandările specialiştilor de la NHS

– petreceți timp la umbră când soarele este cel mai rău

– nu aștepta să te arzi niciodată

– acoperiți-vă cu îmbrăcăminte adecvată și nu uitați de ochelari de soare

– utilizați protecție solară cu factor de cel puțin 30

– reaplicați protecție solară la fiecare două ore

– ai grijă deosebită cu copiii

Cercetările globale arată că oamenilor le lipsesc adesea părți ale corpului atunci când se pun cu protecție solară, avertizează doctorul Shergill. „Oamenii uită adesea să includă partea nasului cu ochiul – unde am văzut o mulțime de cancer de piele”, spune el.

Alte zone includ șanțul din partea laterală a nasului și în obraz, tâmple și partea superioară a pieptului. Ca ghid, adulții ar trebui să urmărească să aplice aproximativ șase până la opt lingurițe de protecție solară dacă acoperă întregul corp. Indiferent de culoarea pielii – riscul de afectare a ochilor și de potențiale efecte nocive asupra sistemului imunitar rămâne.

Beneficiile expunerii controlate razele UV

Potrivit specialiştilor, 5-15 minute de expunere ocazională a pielii la soare, de 3 ori pe săptămână, în lunile de vară, sunt mai mult decât suficiente pentru menţinerea nivelului de vitamina D în limite sănătoase.

Vitamina D stimulează şi producţia de serotonină, ceea ce înseamnă că razele UV pot fi ultle în tratarea depresiei. De asemenea, expunerea controlată la razele ultraviolete ajută la tratarea unor afecţiuni dermatologice, cum sunt psoriazis, vitiligo sau dermatita atopică.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: