Din cuprinsul articolului
Tratament Covid. Astăzi, a fost aprobat primul antiviral oral pentru Covid, în Marea Britanie. Este vorba de Molnupiravir, un tratament care poate reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces.
„Este un tratament antiviral care şi-a demonstrat eficacitatea în studiile clinice. El va fi folosit pentru pacientul care are formă uşoară şi formă medie de boală de COVID. Este foarte important să fie administrat la începutul bolii, pentru a împedica intrarea virusului în celulă şi este important la pacientul vulnerabil care are afecţiuni cronice sau este în vârstă şi la care administrarea medicamentului ar putea să prevină complicaţiile”, a declarat Adrian Marinescu.
Medicul speră că Molnupiravir va fi rapid autorizat și la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, unde este încă în evaluare, pentru a putea fi folosit în țara noastră.
Deocamdată, în țara noastră, se folosesc pentru tratarea Covid alte antivirale. Medicamentele cu acțiune antivirală potențial active împotriva SARS-CoV-2 sunt:
Alte antivirale de administrare orală, cu activitate insuficient demonstrată sunt:
Cardiolog Vasi Rădulescu, despre tratamentul după ureche cu Arbidol:
„Știm că de la ruși avem crivățul, ceva curente de manipulare, dar și tratamente minune. Rușii ne-au vrut mereu binele, iar acum ne trimit arbidol cu basculanta. E un tratament antiviral foarte popular pe internet. Se ia preventiv, se ia în boală, se ia după boală. Dacă a zis și oierul al cărui nume începe cu bec (a nu se înțelege vreo aluzie la iluminare, nu) că e bun, atunci e bun! Fanii îl iau, că e girat bine. Nu mai contează ce zic medicii.
Să revenim la oile noastre. Arbidol este un antiviral construit împotriva virusurilor tip INFLUENZA. Adică cele care dau GRIPA. El nu a fost făcut pentru Sars-Cov-2, ci pentru alte tipuri de virusuri. Dincolo de acest anacronism, vă mai spun că nici până azi nu avem vreun studiu relevant, serios, mare, care să demonstreze eficiența umifenovirului în Covid-19. E așa, un fum. Nici pe gripă nu are rezultate clare.
Arbidol (substanța activă este umifenovir) nici nu e aprobat de FDA și nu va fi niciodată, că acolo te duci cu cifre clare, nu cu vrăjeli. Nu merge nici dacă încerci să mituiești comisia cu vodcă!
Aduc aminte că orice antiviral are riscuri semnificative și NU trebuie luat fără indicația clară a medicului. Se ia ideal sub strictă supraveghere. Nu mai luați medicamente de capul vostru. Vă pot face mult rău.
Ca un fun fact, în 2007 Academia Rusă de Stiințe Medicale a declarat că Arbidol NU are efecte dovedite științific”.
La Institutul „Matei Balș” din București, Arbidol a fost folosit într-un studiu experimental.
„De-a lungul pandemiei, au fost multe antivirale încercate, iar Arbidolul a fost printre ele. A fost folosit în unele zone din lume – în cantitate mare în Rusia și spațiul ex-sovietic, iar apoi a fost folosit și în alte țări. Dar n-a căpătat o aprobare definitivă în așa fel încât să fie adus oficial. Nu se pune problema că nu poate fi folosit, l-am avut și noi, la nivel de studiu cu rezultate bune, dar această situație trebuie văzută așa cum e, nu e nimic miraculos”, a explicat medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”.
„Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase”, a mai spus Adrian Marinescu.
Cardiologul Gabriel Tatu Chițoiu a avertizat pe Facebook că prea mulți români iau Arbidol în speranța că nu vor face Covid, în loc să se vaccineze. Medicul spune și că antiviralele nu se iau preventiv, ci la recomandarea medicului în primele zile de boală.
Comisia Europeană a anunțat pe 22 octombrie 2021 că mijloacele terapeutice disponibile pentru pacienții afectați sunt în prezent limitate, existând un singur produs, remdesivir, autorizat la nivelul UE.
Comisia a dat publicității „lista celor 10 mijloace terapeutice promițătoare” în tratarea COVID-19.
Trei tipuri de produse au rezultat în urma trierii efectuate de un grup de specialiști: anticorpi antivirali monoclonali, antivirale de uz oral și modulatori imuni
Anticorpi antivirali monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului. Cei mai promițători care au fost selectați sunt:
Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați.
Cele mai promițătoare antivirale orale care au fost selectate sunt:
Imunomodulatoarele sunt medicamente care pot regla reacția excesivă a sistemelor imune, motiv pentru care pacienții trebuie să fie spitalizați. Această clasă de medicamente oferă un tratament simptomatic pentru cei care au ajuns în stadii grave în pofida vaccinării și a administrării antiviralelor.
Un număr de imunomodulatori aprobați pentru alte indicații, cum ar fi bolile autoimune sau alte sindroame hiperinflamatorii, au fost supuși testelor. Cei mai promițători sunt:
Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…