Categories: Stil de viaţă

Incrustația dentară, cea mai bună și sănătoasă alternativă în tratarea cariiilor

Despre încrustația dentară. Cu toții știm că un dinte afectat de o carie profundă, care nu a ajuns la nivelul nervului dar nici nu este atât de afectat încât să necesite o coroană, va fi tratat de cele mai multe ori prin realizarea unei obturații fizionomice (plomba).

Doar că puțini pacienți cunosc dezavantajele reale ale acestui material. Medicul stomatolog Anca Stănescu ne-a explicat cum se diferențiază încrustația de plombă și ce avantaje.

Primul dezavantaj este faptul că în componența lui se regăsesc substanțe care nu sunt foarte prietenoase cu organismul uman.

Al doilea dezavantaj este faptul că acest material este un plastic care vine cu toate dezavantajele ce-l caracterizează și anume:

  • rezistenta scăzută la abraziune (se tocește în timp modificând ocluzia),
  • porozitate (aduna în timp bacterii și placă bacteriană),
  • modificarea culorii în timp.

Singurele avantaje ale acestui material sunt: faptul că este estetic și că ne dă posibilitatea terminării rezolvării unei astfel de situații într-o singură ședință la stomatolog.

Ce este încrustația dentară și ce avantaje are

În plus de cele discutate mai sus realizarea unei astfel de obturatii din compozit depinde foarte mult și de îndemânarea și experiența medicului dentist care trebuie să realizeze practic o mică operă de artă în gura pacientului într-un timp relativ scurt de timp.

”Alternativa la restaurarea directă prin plomba executată în cabinet este realizarea unei incrustații (plomba realizată de tehnicianul dentar în laboratorul de tehnica dentară). Aceasta poate fi realizată din zirconiu, ceramică, compozit sau metal. Variantele cele mai sănătoase pentru organismul uman sunt cele din zirconiu sau ceramica,” explică dr. Anca Stănescu, medic stomatolog.

Față de compozit, aceste materiale vin cu avantajul că sunt biocompatibile (nemaiconținând substanțe care să dăuneze sănătății corpului uman ) și că au o durabilitate și rezistentă asemănătoare cu țesuturile dentare pe care le înlocuiesc eliminând necesitatea înlocuirii obturatiilor la fiecare 5 ani, ca în cazul compozitului.

”Un alt avantaj ar fi ca se realizează ori digital, ori clasic într-un laborator de tehnica dentară la distanta de gura pacientului, asta traducându-se într-un confort sporit pentru pacient acesta nemaifiind nevoit să stea cu gura deschisă o perioadă lungă de timp.

Faptul că se poate realiza digital face ca acest tratament să aducă un rezultat foarte bun pentru pacient și în cazul în care medicul este mai la începutul carierei sau nu este foarte talentat la modelarea manuala a plombei,” completează stomatologul.

Amprenta necesară pentru realizarea acestei piese protetice în laborator poate fi înregistrată atât clasic (cu linguri de diverse mărimi și cu materiale chitoase sau fluide ce se întăresc în gura pacientului) sau digital prin filmarea practic a cavității bucale cu o camera video (scanner dentar).
Incrustațiile sunt reconstructii protetice ce au rolul de a reda dintelui aceeași duritate și rezistența pe care o are dintele natural, cât și o estetică deosebită.
Avantajele incrustațiilor sunt, potrivit medicului stomatolog, următoarele:

  • adaptare marginală superioară.
  • refacerea perfecta a formei anatomice a dintelui,
  • refacerea perfectă a punctelor de contact,
  • nu își schimbă culoarea în timp,
  • rezistență mare la uzură,
  • estetică deosebită,
  • contribuie la eliminarea sensibilității dentare,
  • risc minim de apariție a cariei secundare.

Diferența dintre încrustație și plombă

Există însă și situații când distrucția coronară este prea mare, interesează inclusiv “nervul” dintelui și realizarea unei incrustații nu mai este suficientă pentru a salva un dinte. În cazurile mai complicate soluția cea mai sigură este realizarea unei coroane dentare.

Ce face aceasta diferit de o incrustate sau plomba ? Această piesă protetică numită coroană dentară acoperă în întregime dintele dându-i un înveliș nou, estetic, rezistent care protejează tot ce a mai rămas din dintele natural eliminându-se riscul de fractură dentară.

”Cel mai bine însă ar fi să nu ajungem în situația de a recurge la o plombă sau incrustație dentară pentru a rezolva o carie. Și asta se poate face foarte simplu prin prezentarea pacienților la o igienizare profesională la fiecare 1-2-3 luni, în funcție de situația dentară pe care o are fiecare pacient, îndepărtarea plăcii bacteriene fiind cea mai eficienta soluție de prevenire a cariilor,” atrage atenția medicul.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: