Sari la conținut

Incredibil ce efecte are MĂRARUL asupra organismului. Te protejează de toate aceste boli

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente pentru gestionarea depresiei

Efectele MĂRARULUi asupra organismului. Mărarul se numără printre cele mai vechi condimente din lume. În Eviul Mediu, era folosit pentru alungarea spiritelor rele. Mărarul este folosit pentru a da gust mâncărurilor, însă oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mararul este un bun diuretic. Amelioreaza anxietatea şi epuizarea nervoasa, insomia, tulburarile digestive, întareşte unghiile. Contine ulei volatil intre 2,5-4%( in frunzele de marar si in ramurile tinere si 3-6% in seminte) calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C.

Are proprietaţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. Pe vremuri, mărarul a fost folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie, şi daca în timpul unui banchet cineva ar fi baut prea mult, mararul calma excesul.

Proprietaţi afrodisiace

Sub forma de infuzie mararul stimuleaza sistemul digestiv, seminţele opresc sughiţul, durerile de cap tusea, stimuleaza lactaţia, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelelor şi are acţiune de antiseptic intestinal.

Folosită în îngrijirea dentară, această plantă curăță temeinic dinții și gingiile și previne creșterea bacteriilor care cauzează gingivita și cariile dentare.

Mestecatul frunzelor de mărar reduce durerea, de aceea este recomandat și persoanelor cu dinți sensibili.

Un decoct de vin alb și frunze de mărar poate fi folosit pentru periajul zilnic. Faceți gargară cu un decoct de semințe de mărar pentru a vă împrospăta respirația.

Mararul poate lupta împotriva dispepsiei nervoase şi poate reduce febra, atunci când este administrat sub forma de infuzie.

Mararul opreşte sughiţul, stimuleaza pofta de mâncare şi poate chiar sa îmbunataţeasca libidoul şi tonusul general. În cazul retenţiei de apa, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate, sau în ulcere, este recomandat a se bea o infuzie de marar de 2 -3 ori pe zi.

Uleiul esenţial de marar, adaugat în ceai combate gazele intestinale şi balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor şi a problemelor hepatice.

Uleiul esenţial de marar poate opri sforaitul, este de ajuns sa picuraţi câteva picaturi de ulei pe un prosop aşezat pe perna, potrivit suntgospodina.net.

Cercetatorii de la Universitatea din Osaka afirma ca o cura cu pulbere sau cu tinctura din seminte de marar , timp de 20 de zile, favorizeaza cresterea fermitatii sanilor, pe care-i remodeleaza si carora le accentueaza fermitatea, Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen.

Estrogenul incetineste procesul deimbatranire, face pielea frumoasa, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor, regleaza ciclul menstrual si estompeaza simptomele menopauzei.

Reţete naturale pe baza de marar

Infuzia cu marar (folosita pentru digestie, insomnie, anxietate): fierbeţi o crenguţa de marar într-o ceasca de apa şi lasaţi la infuzat câteva minute. Infuzia trebuie bauta calda.

Apa de marar: adaugaţi o lingurita de seminte de marar macinate într-o ceasca cu apa fierbinte şi lasaţi sa infuzeze câtva ore. Filtraţi şi indulciţi cu miere. Pentru copii reduceţi cantitatea de seminţe la jumatate.

Pulberea de marar se obtine prin macinarea semintelor si a inflorescentelor uscate cu ajutorul unei rasnite. Se poate lua de doua ori pe zi cate o lingurita, insa, inainte de a fi inghitita, se tine timp de 10-15 minute sub limba. Tratamentul dureaza 21 de zile.

Tinctura de marar: 100 ml de alcool de 50 de grade, in care se adauga 3-4 lingurite de pulbere de marar. Tinctura de marar se lasa la macerat timp de 8-9 zile, dupa care se filtreaza. Tratamentul cu tinctura de marar dureaza 21 de zile, luandu-se de 3 ori pe zi inainte de mese cate o lingurita de tinctura dizolvata in 100 ml de apa.

Ceai de marar

Se prepara o infuzie din doua lingurite de seminte de marar la 250 ml de apa. Ceaiul de marar este un elixir excelent pentru slabit.

Vinul de marar

Pentru tratarea asteniei se prepara un amestec de 20 de linguri de marar si un litru de vin rosu. Se lasa o saptamana la macerat, se filtreaza si se consuma cate 50 ml dupa fiecare masa.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel