Sari la conținut

Cum să-ți crești încrederea în tine. Exercițiul simplu propus de psiholog

Încrederea este, fără îndoială, secretul reușitei în orice domeniu. Însă, nu toți știm să folosim această forță interioară. Din fericire, putem învăța, din nou, să ne bazăm pe propriile forțe. 

Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și fondator ”Viața la prezent”, a explicat, în cadrul emisiunii Docplay, ce putem obține atunci când avem încredere în noi, care sunt motivele pentru care ne pierdem această capacitate și cum o putem recâștiga. Psihoterapeutul a propus și un exercițiu simplu, pe care fiecare îl poate face pentru a-și crește încrederea în propria persoană.

Puteți afla mai multe, din materialul video următor, iar mai jos aveți exercițiul menționat.

Cum îți crești încrederea în tine?

Scrie pe o foaie de hârtie 10 calități ale copilului de atunci.
Scrie pe o altă foaie de hârtie toate realizările MICI și MARI pe care le-ai făcut până acum.
Înconjoară-te de oameni care cred în tine!
Focusează-te pe REALIZĂRI și nu pe greșeli.
Invăță să fi blând/ă cu tine și să integrezi acea parte rănită din tine cu cea mai mare iubire si iertare.
Învață să faci exerciții de IMAGERIE.

Vezi exemplul urmator:

EXERCIȚIU DE IMAGERIE

Identifică o întâmplare din trecut prin care copilul de atunci a trait o stare de tristete prin faptul că nu a a vut incredere în el. (Exemplu: copilul a fost pus să recite o poezie în fața clasei și s-a blocat sau colegii au râs de el).

Vizualizează apoi cum adultul de azi se duce către copilul de atunci cu cea mai mare iubire, blândețe, bunătate, ințelegere și acceptare și il ia în brațe oferindu-i tot suportul și înțelegerea de care avea nevoie copilul de atunci.

În timp ce ții în brate copilul de atunci simte cum se eliberează din el și din tine toate emoțiile negative (soc, surpriză, teamă, rușine, frică, tristețe, dezamagire, neputință, vulnerabilitate, etc).
Pe măsură ce se eliberezi acele emoții negative, inlocuiește-le cu emoții pozitive: cu iubire, iertare, înțelegere, compasiune, optimism, incredere, speranță, bucurie, acceptare, amuzament, curiozitate, inspiratie, etc.

Imprimă în memoria ta o nouă imagine cu copilul încărcat cu noile emoții pozitive bucuros că a primit înțelegere si compasiune de la tine fiind plin de speranță si optimism că se va descurca mai bine în alte ocazii viitoare.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel