Din cuprinsul articolului
Greșeala majoră car te poate ține după gratii 3 ani. Apelurile false la 112 care reclamă dispariția unui copil mobilizeaza resurse majore și atrag raspunderea penala, avertizează oamenii legii.
Răspunderea penală pentru apelurile false la 112
Apelurile false la 112 care reclamă dispariția unui copil mobilizează resurse majore și atrag răspunderea penală – au avertizat polițiștii în Brașov, după ce zilele trecute, o fată de 13 ani din Zărnești a sunat la serviciul de urgență și a anunțat că a fost urcat într-o mașină, împotriva voinței sale, de persoane necunoscute.
Oamenii legii s-au mobilizat imediat, însă în timpul cercetărilor au constatat că minora nu a fost nicio clipă în pericol și că sunase de acasă. Ea a recunoscut că a inventat un scenariu după ce a primit o provocare pe o rețea de socializare. Polițiștii au întocmit un dosar penal, fapta fiind pedepsită cu până la 3 ani de închisoare sau cu amendă.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Brașov, Daniel Zontea, a declarat:
„La aceste investigații și percheziții au participat aproape 100 de forțe din cadrul serviciului de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Poliția Municipiului Brașov, Poliția stațiunii Râșnov, Poliția orașului Zărnești, precum și alte structuri operative ale Poliției Române, care au depus eforturi semnificative pentru a lămuri situația semnalată”, a declarat Daniel Zontea, potrivit RRA.
Părinții unei fete de 9 ani, amendați cu 1.500 de lei
Munca similară a avut loc și la Tulcea, unde părinții unei fete de 9 ani au fost amendați cu 1.500 de lei. Minora a sunat la 112 afirmând că are o urgență și apoi nu a mai răspuns la telefon, mobilizând resurse importante pentru localizarea ei, deşi nu se afla în pericol.