Din cuprinsul articolului
Începe un nou an școlar, cum stau școlile din punct de vedere sanitar. Noul an școlar va începe în toată țara cu sute de unități de învățământ care nu sunt autorizate sanitar sau din punct de vedere al situațiilor de urgență.
În județul Suceava sunt 724 de unități de învățământ de stat și 18 unități private, care își desfășoară activitatea în 873 de clădiri cu destinația de învățământ.
Potrivit informării Inspectoratului Școlar Județean, din cele 873 de clădiri, 248 sunt autorizate sau avizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, 155 nu sunt autorizate, 51 sunt în curs de autorizare și 419 clădiri nu fac obiectul autorizării.
Și din punctul de vedere al autorizării sanitare noul an va începe cu câteva sute de unități școlare fără autorizație. Din raport reiese faptul că în momentul de față doar 358 de unități școlare, 144 din mediul urban și 214 din mediul rural, au autorizație sanitară de funcționare.
Pentru celelalte unități școlare lipsa autorizației sanitare se datorează mai multor motive, printre care lipsa apei potabile sau apă neconformă, lipsa apei curente din reţea, inexistența cabinetului medical, nefinalizarea investiţiilor la şcolile aflate în lucru sau schimbarea legislaţiei de la acordare avizului până la solicitarea autorizaţiei. De precizat că doar în perioada 2023-2024 au fost eliberate unităților de învățământ 68 de autorizații sanitare.
Potrivit datelor obţinute de la Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, la acest moment, cinci unități de învățământ din judeţul nu deţin avize sanitare de funcţionare.
În comparaţie, cu anii anteriori, situaţia s-a mai schimbat, în sensul că lista unităţilor şcolare care nu au reuşit să obţină autorizaţie sanitară de funcţionare s-a mai redus. În principiu, până acum, în toate unităţile de învăţământ s-au efectuat lucrări de igienizare a spaţiilor din interiorul clădirilor şi a grupurilor sanitare, lucrări de înlocuire sau reparare a mobilierului degradat în sălile de clasă, s-a reparat parchetul (acolo unde a fost cazul).
Opt unități de învățământ din Caraș-Severin nu dețin autorizație sanitară de funcționare, cu mai puțin de o săptămână până la debutul noului an școlar, conform Direcției de Sănătate Publică din județ.
”Majoritatea deficiențelor constatate sunt legate de lipsa apei curente și potabile. În unele cazuri s-au identificat și alte probleme legate de condițiile sanitare, precum toalete necorespunzătoare. În plus, Școala Gimnazială din Fizeș, Școala Primară și Grădinița cu Program Normal din Secășeni au primit decizie de suspendare a activității pentru că nu au întrunit condiții igienico – sanitare. Astfel că până la rezolvarea problemelor, elevii și preșcolarii din aceste unități de învățământ vor începe anul școlar în alte locații cât mai apropiate de domiciliul lor, ” a declarat pentru Radio Reșița, Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP.
Situația se prezintă asemănător în majoritatea județelor țării. Cele mai mari probleme se identifică la școlile din mediul rural, unde, din păcate, este greu să se asigure condițiile mimime de igienă.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…