Sari la conținut

Începe sezonul alergiilor. Cum te poți testa gratuit pentru a determina alergia?

alergia la acarieni

Organismul este cel mai vulnerabil la venirea sezonului cald, după ce iarna sistemul imunitar a fost solicitat. Primăvara este un sezon care nu vine fără provocări, mai ales din punct de vedere al alergiilor.

Alergiile se declanșează atunci când un anumit alergen intră în organism iar sistemul imunitar are o reacție exagerată în încercarea de a se lupta cu el.

Primăvara este cunoscut drept sezonul alergiilor, deoarece polenul este un astfel de iritant, iar mulți oameni au alergie la polen.

De asemenea, specialiștii afirmă că tot mai multe persoane vin la medic, anual, cu noi alergii.

Din fericire, testul este simplu și poate fi decontat prin CNAS. Dacă suspectezi că suferi de o astfel de alergie cel mai bine este să faci un control.

Deși par inofensive, alergiile se pot transforma în adevărate pericole dacă nu sunt ținute sub control.

Cum te testezi gratuit pentru alergii?

Nasul înfundat, strănutul sau ochii care lăcrimează sunt doar câteva dintre manifestările alergiilor de primăvară.

„Pimele alergii care apar în primăvară sunt la arborii timpurii: mesteacăn, alun, arin, stejar, fag. Ulterior, ne deranjează plopul şi teiul. Acum în aprilie, mai încep alergiile de graminee, cea mai fercventă alergie peste tot în lume, care înseamnă ierburi de toate felurile”, explică Adina Neagu, medic primar alergolog, potrivit observatornews.ro.

Testele pentru alergii se pot face gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate, cu o simplă trimitere de la medicul de familie. „Testăm acarienii. Sunt doi acarieni importanţi. Sunt alergeni din parful de casă, mucegaiuri. Şi înţepăm cu aceste lanţete de unică folosinţă ca un ţânţar”.

Așa îți dai seama dacă ai alergie

Dacă în jurul înţepăturii, pielea începe să se umfle şi se înroşească, e semnul clar că avem o alergie. Este important, totuși, să descoperim ce alergii există pentru a le ameliora în mod corespunzător.

„Vin în cabinet, se face testul să aflăm alergenul pentru a se face o desensibilizare, o imunoterapie. Sunt nişte tratamente care se administrează în prezent în România sub limbă, 6 luni pe an, cel puţin 3 ani, cu scopul de vindecare măcar în proporţie de 80%”, a adăugat Adina Neagu, medic primar alergolog, potrivit sursei citate.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel