Sari la conținut

Începe școala și pentru copiii bolnavi de cancer

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), are in evidentele ei, prin asociatiile membre, peste 200 copii cu cancer si leucemie.

In acest an Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) in parteneriat cu asociatiile membre, Asociatia Bolnavilor de Cancer Brasov-ABC, P.A.V.E.L. Bucuresti si Asociatia ,,Impreuna pentru copii cu cancer”-IPCC din Tg. Mures, vor distribui peste 198 de ghiozdane echipate, dupa urmatorul program:

Brasov-10.09.2016, la sediul ABC din str. Gladiolelor nr. 4, la ora 12.00- 61 copii

Bucuresti – 16.09.2016, la Centrul PAVEL din incinta IOB, ora 14.00 – 97 copii

Tg.Mures – 11.09.2016, Sediul Asociatiei  ,,Impreuna pentru copii cu cancer”-IPCC, str. Ionel Giurchi nr 35, ora 16 si 14.09.2016, ora 10 la Clinica pediatrie  I, compartiment hemato-oncologie pediatrica – 40 copii

198 de copii vor frecventa diverse forme de învăţământ în anul şcolar 2016 – 2017.

Datorită faptului că în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/hematologie din judeţele tarii nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, este nevoie de deplasarea periodică la unul din centrele din ţară unde pot fi trataţi (Tg.Mures, Bucuresti, Cluj, etc.). Copii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscrişi şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi. Majoritatea mamelor acestor copii au fost nevoite să renunţe la locul de muncă pentru a-i însoţi şi a-i supraveghea în unităţile spitaliceşti unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenţi.

În legislaţia românească nu există nici un fel de prevederi care să susţină aceste familii şi nici pentru a compensa în vre-un fel faptul că unul din părinţi a fost nevoit să renunţe la locul de muncă, diminuându-se considerabil venitul familiei. In contextul anului 2015, majoritatea parintilor acestor copii, sunt someri.La început de an şcolar toate aceste familii trebuie să facă un efort financiar considerabil pentru a le procura copiilor cele necesare pentru noul an de învăţământ.  Majoritatea acestor familii mai au încă unul sau doi copii tot de vârstă şcolară.

În anul şcolar 2015-2016, mulţi dintre aceşti copii au obţinut rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, iar promovabilitatea a fost de 94%.

Unii dintre copii, sunt nevoiţi să întrerupă frecventarea cursurilor până la încheierea tratamentului periodic, care duce la înregistrarea unui număr mare de absenţe şi amânarea anului şcolar, din motive de sănătate. După trecerea acestei perioade, când copii sunt apţi pentru reluarea/frecventarea cursurilor, există şi cazuri în care părinţii, din motive financiare (ex. cheltuielilor suplimentare cu deplasările în centrele de tratament, acumulării de datorii) determină abandonul şcolar definitiv.

În toate aceste familii există tendinţa, din cauza dificultăţilor de ordin financiar, de a opta pentru abandon şcolar pentru copilul diagnosticat cu cancer/leucemie.

FABC şi-a propus, prin asociatiile membre amintite, să sprijine copiii pacienţi de oncologie/hematologie şi familiile acestora  oferindu-le rechizitele (preşcolari, elevi clasele I –X) sau/şi manualele (elevi clasele XI –XII) necesare pentru un nou an şcolar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel