Săptămâna Patimilor, cea mai neagră perioadă din an pentru creștini, săptămână în care ne amintim caznele și pildele mântuitorului Iisus Hristos.
Paștele este sărbătoarea sufletului. Iar punctul culminant al meditației și iertării se află în zilele cunoscute drept Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.
Sunt zile intense, zile de curățire fizică și mai ales spirituală. Iar fiecare zi a săptămânii are o însemnătate, o pildă, o învățătură.
Este un timp de reculegere şi apropiere de divinitate şi de sufletul nostru.
În Săptămâna Mare, se spune că este bine să facem și curățenie în casă, nu doar în suflet, să ne abținem de la mâncare și de la a judeca oamenii.
Este un bun prilej în această perioadă să îți reprimi gândurile negre şi să cauţi să fii un exemplu pentru tine şi pentru cei din jur.
Zilele de dinaintea Paştelui sunt bune pentru introspecţie, pentru meditat.
Înțelegerea marii sărbători a Creștinătății nu se poate realiza decât pe un fond de curățenie. Învierea este șansa omului de a o lua de la capăt, mai curat și lepădat de patimi.
Până la urmă, Săptămâna Patimilor este perioada când ne lăsăm de aceste patimi sau măcar ne străduim să o facem.
Preoţii ne sfătuiesc ca în Vinerea Mare să ţinem post negru, fiind ziua în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tot în Vinerea Mare se spune că gospodinele nu trebuie să facă preparate coapte, deoarece este păcat şi nimic din ceea ce gătesc nu iese bine.
Tot în această săptămână, există o tradiție care spune că atât femeile, cât şi bărbaţii îşi pregătesc haine noi pentru a le purta în prima zi de Paşte, la biserică.
Perioada pascală ne ajută să ne scoatem la iveală latura umană, bunătatea şi să ne îndreptăm privirea către ceilalţi. Faptele bune curăţă gândurile pe care le avem în timpul anului.