Sari la conținut

Începe RĂZBOIUL? Cel mai mare SPITAL subteran din lume se pregăteşte să primească mii de RĂNIŢI

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cel mai mare spital subteran fortificat din lume: centrul medical Rambam din Haifa, situat în nordul Israelului, are peste 2.000 de paturi pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi şi este gata să îngrijească pacienţi şi răniţi în caz de război.

Este vorba de tot mai probabil un conflict la scară mare cu organizaţia Hezbollah, care activează în Liban şi este finanţată de Iran. „Pentru a explica de ce ne aflăm în cel mai mare spital subteran din lume, trebuie să ne întoarcem în 2006, în timpul celui de-al doilea război din Liban, când Haifa a fost atacată intens cu rachete pentru prima dată şi nu aveam sistemul antiaerian Iron Dome”, a declarat pentru EFE directorul Spitalului Rambam, Michael Halberthal.

Medicul îşi aminteşte şi acum cum aproximativ 70 de rachete au căzut în apropierea spitalului, zguduind pereţii clădirii, în timp ce personalul încerca să se ocupe în continuare de tratarea pacienţilor. „Dar nimeni nu era în siguranţă”, îşi aminteşte medicul.

Protocol de urgenţă pentru scenarii multiple

Lecţiile învăţate în 2006 au fost folosite pentru a concepe un protocol de urgenţă pentru scenarii multiple, inclusiv război chimic sau biologic, deşi cele pe care le repetă cel mai mult în exerciţiile lor frecvente sunt atacurile cu rachete şi obuze, precum cele pe care nordul Israelului le-a suferit încă din 8 octombrie, când gruparea şiită libaneză Hezbollah a reluat ostilităţile „în solidaritate” cu miliţiile palestiniene din Gaza.

Deşi sirenele sună frecvent în Haifa, cel de-al treilea oraş al Israelului nu a mai suferit lovituri majore de atunci, dar se pregăteşte pentru ce e mai rău. Dacă va veni acel moment, toate etajele şi specialităţile spitalului vor fi mutate în subteran, pe cele trei etaje concepute în condiţii normale ca parcare.

Etajele minus 2 şi minus 3 vor adăposti pacienţi, inclusiv spaţiu pentru pacienţii de terapie intensivă şi săli de operaţie; în timp ce la etajul minus 1 vor sosi ambulanţele şi tot aici va fi făcut triajul, explică Halberthal.

Conducerea spitalului Rambam are un plan de urgenţă conceput încă din 2012, care permite mutarea serviciilor sale în subteran într-un interval de 72 de ore: scoaterea vehiculelor din parcare, curăţarea şi dezinfectarea, coborârea paturilor şi echipamentelor medicale, pregătirea sălilor de operaţie, montarea duşurilor şi toaletelor, punerea în funcţiune a serviciilor de ventilaţie şi de purificare a aerului…

Dar după experienţa trăită în timpul atacului lansat în 7 octombrie 2023 de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, când spitalele din sudul Israelului au fost copleşite în câteva ore şi când Hezbollah a lansat primele rachete, s-a decis devansarea tuturor acestor sarcini, astfel că, acum, în caz de urgenţă, va mai trebui doar să transferaţi pacienţii şi să se înceapă primirea răniţilor în subteran.

Spitalul subteran poate găzdui 8.000 de răniţi

„Dacă izbucneşte războiul în nord şi ar trebui să începem de la zero, ne-ar lua aproximativ 72 de ore, dar acum putem avea spitalul subteran complet funcţional în doar 8 ore”, a explicat dr. Halberthal. Spitalul subteran poate găzdui un total de 8.000 de bolnavi şi răniţi, deoarece nu toţi au nevoie de paturi.

„În caz de urgenţă, avem o autonomie de până la patru zile, fără a primi niciun ajutor din exterior. Avem aprovizionare suficientă cu energie electrică, apă, alimente, medicamente, ventilaţie şi purificare a aerului…”, a insistat el.

La etajul 3 se află şi o sală de comandă, unde conducerea spitalului, împreună cu reprezentanţi ai Armatei, Poliţiei şi ai serviciilor de urgenţă, ar urma 24 de ore din 24 să monitorizeze situaţia în timp real şi să ia decizii comune.

În sală sunt instalate peste 10 monitoare în care sunt controlate toate căile de acces pentru a şti câte persoane rănite ajung – inclusiv pe heliport -, date actualizate constant despre capacitatea spitalului şi chiar un „telefon roşu” pentru a comunica direct cu autorităţile.

Acest spital subteran a fost deja testat în timpul pandemiei de COVID-19, deşi spaţiul a fost folosit atunci nu atât datorită siguranţei pe care o oferă, ci pentru a găzdui numărul mare de pacienţi aflaţi în carantină. „Sper că nu se va întâmpla nimic altceva în nord, dar dacă se va întâmpla, suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a subliniat Halberthal.

Tensiunile sunt în creştere la graniţa dintre Israel şi Liban şi un război deschis pare inevitabil, deşi comunitatea internaţională, în special SUA şi Franţa, fac eforturi pentru a promova o soluţie diplomatică, aminteşte sursa citată de tvrinfo.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel