Din cuprinsul articolului
În această dimineață se deschide perioada de înregistrare pentru programul de sprijin pentru cuplurile infertile. Ajutorul financiar va fi acordat în ordine cronologică, pe baza depunerii cererilor complete și eligibile, în limita fondurilor bugetare aprobate anual. Programul Ministerului Familiei pentru creșterea natalității se adresează cuplurilor și femeilor singure infertile, diagnosticate cu o afecțiune incompatibilă cu reproducerea naturală.
De la ora 9, astăzi, se deschide perioada de înscriere în programul de susţinere a cuplurilor infertile, pentru creşterea natalităţii.
Ministerul Familiei precizează că sunt disponibile fonduri pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro, iar acordarea sprijinului financiar se va face în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile, în limita fondurilor aprobate anual în buget.
Cui se adresează Programul pentru creşterea natalităţii?
Programul Ministerului Familiei pentru creşterea natalităţii se adresează cuplurilor şi femeilor singure infertile, care au fost diagnosticate cu o afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.
Vârsta femeii solicitante trebuie să fie cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar diagnosticul trebuie să fie pus de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competenţă în tratamentul infertilităţii şi reproducere umană asistată medical, şi care să fie angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere.
Sprijinul financiar este de cel mult 15.000 de lei pentru un beneficiar, iar banii pot fi utilizaţi pentru decontarea cheltuielilor necesare efectuării procedurilor. Suma se acordă simultan, sub forma a două vouchere digitale: unul pentru medicamente, în valoare de 5.000 lei şi altul, de 10.000 de lei, pentru proceduri medicale.
Voucherele sunt valabile un an, însă beneficiara este obligată să iniţieze procedura de fertilizare in vitro în cel mult o jumătate de an de la data de începere a termenului de valabilitate. Toate documentele de înscriere se vor depune exclusiv în format electronic, pe platforma digitală Up Comunitate.
Condiţiile care trebuie îndeplinite la înscrierea în program, documentele necesare şi procedura de înscriere sunt explicate pe pagina de internet a Ministerului – mfamilie.gov.ro.