Prim-ministrul Italiei a anunțat restricții mai stricte de Covid începând cu 6 decembrie, când al patrulea val se extinde în Europa, potrivit Il Locale.
Prim-ministrul italian Mario Draghi a anunțat miercuri seară aprobarea unor noi restricții stricte legate de Covid, conform așa-numitelor reguli „super certificatul verde”.
Consiliul de Miniștri al Italiei, cabinetul guvernamental, a aprobat în unanimitate un decret miercuri după-amiază, ceea ce înseamnă că certificatul de sănătate al țării, permisul verde, nu va mai permite accesul la servicii „neesențiale”, inclusiv locuri de agrement și culturale, cu excepția cazului în care purtătorul este vaccinat împotriva Covid-19.
„Super certificatul verde” va fi valabil în perioada 6 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, cu posibilitatea de prelungire. Măsura a fost adoptată în unanimitate.
Valabilitatea certificatului verde normal a fost redusă de la 12 luni la 9 luni, iar din 15 decembrie devine obligatorie vaccinarea în educație, apărare și securitate. A treia doză de vaccin se va putea face la 5 luni de la administrarea anterioară.
Din 6 decembrie, testul negativ va fi valabil doar pentru serviciu, pentru servicii esențiale sau pentru călătorii lungi, în rest este nevoie de „super certificatul verde”. Cei care nu sunt vaccinați sau vindecați nu mai pot frecventa locurile la care au acces acum, cu certificatul verde simplu, precum restaurante sau săli de sport.
„Situația este sub control, ne aflăm în cea mai bună situație din Europa datorită campaniei de vaccinare care a fost un succes remarcabil”, a declarat, conform ANSA, premierul Mario Draghi, în cadrul unei conferințe de presă: „anul acesta italienii au reacționat, acum vrem să păstrăm această normalitate, nu vrem riscuri”.
„Situația epidemiologică în afara Italiei este foarte gravă. Și asistăm, de asemenea, la o înrăutățire ușoară, dar constantă, și la noi. Acoperirea vaccinală începe să slăbească în această perioadă”, a adăugat premierul.
Măsurile mai stricte decât se așteptau au fost anunțate după ce agenția de sănătate a UE a făcut miercuri un apel către statele membre să introducă „urgent” măsuri dure pe fondul creșterii ratelor de infecție.
De asemenea, se crede că Țările de Jos și Franța vor adopta, de asemenea, un sistem de permis de sănătate mai strict, similar cu așa-numitele reguli 2G deja în vigoare în Germania, în zilele următoare.