Categories: Ştiri sănătate

Încep lucrările la Spitalul de boli infecţioase din Oradea, cu fonduri din PNRR

Lucrările la Spitalul de boli infecţioase din Oradea, construit de la zero, prin PNRR, au fost demarate miercuri pe amplasamentul de 2,5 hectare din strada Vlădeasa.

Potrivit autorităţilor locale, acesta este cel mai mare proiect, finanţat cu 135 de milioane de euro, din istoria municipiului. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 30 de luni.

Prima unitate medicală cu acest profil din România post-decembristă

Investiţia constituie o premieră pentru România postrevoluționară. „Este primul Spital de boli infecţioase construit în România după căderea comunismului. În ultimii trei ani au mai fost construite trei spitale în ţară, dar niciunul cu acest specific”, a explicat proiectantul construcţiei, Cristina Cuceu, potrivit ebihoreanul.ro.

Viitoarea construcţie va avea patru corpuri de clădire cu înălţimi diferite, care vor avea între două şi patru etaje, unite de un corp comun.

Unitatea medicală va avea 299 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor (ce vor putea fi suplimentate la 326 de paturi, în funcţie de necesităţi). Vor fi amenajate şi saloane cu unul sau două paturi.

Spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite: boli infecţioase, pneumoftiziologie, serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcţionale, endoscopie bronşică şi digestivă), un cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi etc.).

Spitalul va cuprinde şi un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialităţi, precum şi săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi şi o cameră hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum şi din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Clădirea va avea zone de spitalizare continuă şi spitalizare de zi, de îngrijire ambulatorii (policlinică), dispensar TBC, zonă de servicii de diagnosticare şi un bloc operator modern, care va face ca pacienţii să nu mai trebuiască să fie transportaţi în alte unităţi pentru intervenţii chirurgicale.

sursa foto: ebihoreanul.ro

Printre altele, spitalul va avea şi un compartiment pentru urgenţe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite (boli infecţioase, pneumoftiziologie, cabinet pentru vaccinare) şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli de studiu, camere pentru rezidenţi etc).

sursa foto: ebihoreanul.ro

Investiţii în valoare de 135 milioane euro

Noul spital va fi construit cu fonduri europene prin PNRR printr-un proiect în valoare de 135 milioane euro. Din valoarea totală a proiectului „Construire Spital Boli Infecţioase şi Pneumologie, Dispensar TBC şi Funcţiuni conexe” de 672,473 milioane lei (cu TVA inclusă), finanţarea nerambursabilă se ridică la 95%.

În această valoare a proiectului intră, pe lângă proiectarea şi execuţia lucrărilor, şi partea de dotări cu echipamente medicale, mobilier, dotări IT, soft-uri şi dirigenţia de şantier.

Între timp s-a demarat procedura de licitaţie şi în martie a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie cu asocierea formată din Construcţii Erbaşu S.A – lider de asociere, Terra Gaz Construct S.R.L – asociat 1 şi Concelex S.R.L – asociat 2. După cum transmite Agerpres, valoarea efectivă a contractului de construcţie este de circa 73 milioane de euro, fără TVA, diferenţa urmând să acopere dotările spitalului, pentru care primăria va organiza o nouă licitaţie.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

4 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

24 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: