Din cuprinsul articolului
Încălzirea repetată a uleiului de prăjit poate crește riscul de cancer. Îndemnând la o precauție împotriva „încălzirii repetate” a uleiurilor sau grăsimilor vegetale, ICMR (Consiliul Indian de Cercetări Medicale), a vorbit despre pericolele acestei practici, în liniile directoare publicate recent.
Încălzirea în mod repetat a uleiurilor vegetale poate duce la generarea de compuși toxici care cresc riscul de boli cardiovasculare și cancer, a spus organismul de cercetare medicală.
ICMR, împreună cu Institutul Național de Nutriție, au lansat 17 noi linii directoare alimentare pentru indieni- și nu numai- din diferite grupe de vârstă, pentru a-i ajuta să facă alegeri alimentare mai bune.
Orientările urmăresc să ofere recomandări bazate pe dovezi pentru a-i ajuta să facă alegeri alimentare informate pentru a menține sănătatea și a preveni malnutriția sub toate formele. Pe lângă recomandările dietetice, ghidurile oferă informații despre activitatea fizică, hidratare, gestionarea sănătoasă a greutății, siguranța alimentelor și etichetarea alimentelor.
Orientările au menționat că practica „reutilizării” uleiurilor vegetale pentru gătit este foarte comună, atât la domiciliu, cât și în unitățile comerciale. De asemenea, explică modul în care poate elibera compuși nocivi care ar putea duce la condiții îngrijorătoare de sănătate.
„Încălzirea repetată a uleiurilor/grăsimilor vegetale are ca rezultat oxidarea acizilor grași, ceea ce duce la generarea de compuși care sunt nocivi/toxici și pot crește riscul de boli cardiovasculare și cancer”, se arată în raport.
La temperaturi ridicate, unele dintre grăsimile din ulei se schimbă în grăsimi trans. Grăsimile trans sunt grăsimi dăunătoare care cresc riscul de boli de inimă. Când uleiurile sunt refolosite, cantitatea de grăsimi trans crește.
În ceea ce privește reutilizarea uleiului vegetal, ICMR sugerează filtrarea acestuia si consumarea unui astfel de ulei intr-o zi sau doua.
„La nivel de gospodărie, uleiul vegetal odată folosit la prăjit, trebuie filtrat și poate fi folosit, dar trebuie evitată folosirea aceluiași ulei pentru prăjire din nou. De asemenea, astfel de uleiuri trebuie consumate într-o zi sau două.
Păstrarea uleiurilor pentru o lungă perioadă de timp ar trebui evitate, deoarece rata de deteriorare este mare în astfel de uleiuri”, notează raportul, potrivit hindustantimes.com.
Încălzirea repetată a uleiurilor vegetale poate duce la formarea de compuși nocivi, cum ar fi grăsimile trans și acrilamida, care sunt legate de un risc crescut de cancer. În plus, reîncălzirea și reutilizarea uleiului poate duce la acumularea de radicali liberi și alte substanțe toxice care contribuie la inflamație, boli cardiovasculare și leziuni hepatice.
Pentru a evita aceste riscuri, este esențial să evitați utilizarea aceluiași ulei de mai multe ori și să folosiți în schimb uleiuri cu puncte de fum ridicate, cum ar fi uleiul de avocado sau de șofrănel.
Mai mult, menținerea temperaturilor adecvate de gătit și aruncarea uleiului după o singură utilizare poate reduce semnificativ potențialele pericole pentru sănătate asociate uleiurilor reîncălzite. Consumul regulat de uleiuri proaspete, neprocesate este, de asemenea, recomandabil pentru o sănătate generală mai bună.
Pe lângă riscul de cancer, reîncălzirea și reutilizarea uleiului poate avea mai multe consecințe negative asupra sănătății,. Pe măsură ce uleiul se descompune cu căldură, poate elibera toxine dăunătoare precum aldehidele și poate deveni mai acid. Aceste toxine pot irita sistemul digestiv și pot contribui la boli cronice.
În plus, uleiul reîncălzit poate avea un nivel mai ridicat de grăsimi trans, care sunt legate de un risc crescut de boli de inimă.
Descompunerea uleiului generează și radicali liberi, molecule instabile care dăunează celulelor și contribuie la inflamație, un factor de risc pentru multe probleme de sănătate.
În cele din urmă, uleiul reîncălzit poate avea pur și simplu un gust prost, dând o aromă arsă sau râncedă alimentelor tale. Deși reutilizarea ocazională a uleiului probabil nu va cauza probleme majore, cel mai bine este să minimizați practica și să utilizați ulei proaspăt ori de câte ori este posibil pentru o sănătate și o aromă optim
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…