Sari la conținut

Încă un Crăciun în pandemie. Cum să îți protejezi sănătatea mintală de Crăciun?

Pentru mulți oameni, pandemia de COVID-19 a schimbat felul în care sărbătoresc Crăciunul. În acest articol, oferim 5 sfaturi de bază pentru a ne ajuta să ne îmbunătățim sănătatea mintală în timpul și după sezonul sărbătorilor.

Crăciunul este în mod tradițional un timp pentru a împărți mâncarea și a ne distra cu cei mai apropiați și dragi oameni Pentru mulți dintre noi, acest lucru poate să nu fie cazul în acest an. Cu restricții de călătorie și blocaje în vigoare, va trebui să ne adaptăm.

Deși pandemia a afectat pe toată lumea în moduri diferite, se pare că nu există nicio îndoială că sănătatea mintală medie a populației globale a scăzut.

Într-o perioadă în care familia și prietenii sunt în mod normal cei mai apropiați, anul acesta, vor fi mai departe. Să ne îngrijim de sănătatea mintală într-un mod proactiv este mai important ca niciodată pe măsură ce intrăm în sezonul sărbătorilor.

În această funcție specială, vom analiza modalități de a evita impactul pandemiei asupra sănătății mintale în sărbătorile noastre de iarnă. Chiar și fără o pandemie cu care să facem față, sezonul sărbătorilor aduce stres și tensiuni, așa că, odată cu presiunile adăugate pe care ni le-a prezentat anul acesta, trebuie să ne concentrăm.

1. Somn

Niciun articol despre menținerea sănătății mintale nu ar fi complet fără a menționa somnul. Nu îi oferim spațiul de care are nevoie în lumea noastră modernă, iluminată cu neon. Cu toții trebuie să facem mai bine.

Pierderea somnului interferează cu starea noastră de spirit. Acest lucru este intuitiv, dar este susținut și de cercetare. De exemplu, un studiu concluzionează: „Pierderea somnului amplifică efectele emotive negative ale evenimentelor perturbatoare, reducând în același timp efectul pozitiv al evenimentelor de îmbunătățire a obiectivelor.”

Cu alte cuvinte, dacă nu dormim suficient, avem mai multe șanse să ne simțim negativi atunci când lucrurile merg prost și este mai puțin probabil să ne simțim bine atunci când merg bine.

2. Păstrați-vă activ

Ca și în cazul somnului, orice articol care își propune să stimuleze sănătatea mintală trebuie să includă exerciții fizice. Pe măsură ce temperatura scade, să ne forțăm să ieșim afară poate deveni din ce în ce mai dificil. Oamenii de știință au demonstrat că activitatea fizică poate stimula starea de spirit atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

O analiză publicată în 2019, de exemplu, a găsit o relație între fitnessul cardiorespirator și riscul de tulburări comune de sănătate mintală. În mod similar, o meta-analiză din 2018,  a concluzionat că „Dovezile disponibile susțin ideea că activitatea fizică poate conferi protecție împotriva apariției depresiei”.

3. Abordarea singurătății

Pentru mulți oameni, singurătatea a fost deja o caracteristică semnificativă a anilor 2020 și 2021. Reflectarea la prieteni și familie în perioada Crăciunului  probabil va intensifica acele sentimente de izolare.

Pentru a combate acest lucru, faceți un efort de a lua contact cu cei dragi. Fie că este un simplu apel telefonic sau un chat video, programează câteva conversații cu familia. Ține minte, nu ești singurul care se simte singur. Dacă este sigur și permis în zona dvs., întâlniți-vă cu un prieten undeva afară și faceți o plimbare.

4. Mănâncă și bea bine

Crăciunul este asociat în mare măsură cu excesul de îngăduință. Acestea fiind spuse, există tot mai multe dovezi că ceea ce mâncăm ne afectează starea de spirit. De exemplu, o recenzie recentă care apare în BMJ concluzionează:

„Modele de alimentație sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, sunt asociate cu o sănătate mintală mai bună decât tiparele de alimentație „nesănătoase”, cum ar fi dieta occidentală.”

Având în vedere acest lucru, să ne asigurăm că mâncăm bine înainte și în zilele următoare Crăciunului. Acest lucru ne-ar putea ajuta să ne menținem mintea stabilă.

5. Aliniați așteptările

Nu toată lumea este pe aceeași pagină când vine vorba de pandemie. Unii oameni ar putea fi încă protejați, în timp ce alții ar fi cedat „oboselii pandemice” și ar fi făcut tot ce le stă în putință pentru a reveni la normalul prepandemiei. Alții ar putea folosi termeni precum „scamdemic” și refuză să poarte mască.

Unii membri ai familiei ar putea să pretindă menținerea tradiției pentru o masă de familie, cum a fost în zilele îndepărtate ale anului 2019. Alții, în mod înțelept, ar putea vizualiza un plan de masă bazat pe Zoom.

Aceste diferențe de poziție au potențialul de a provoca dezamăgire și stres suplimentar. Este important să aveți discuții clare și sincere cu membrii familiei despre ceea ce se pot aștepta în acest an.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel