Din cuprinsul articolului
Varianta Delta face parte din cele patru tulpini îngrijorătoare, monitorizate în acest moment de Organizația Mondială a Sănătății. Dintre acestea, se pare că varianta indiană (Delta) este cea mai periculoasă, fiind cu 60% mai contagioasă decât tulpina britanică. De asemenea, aceasta provoacă forme mult mai grave de boală.
Această variantă a făcut prima victimă în România. O femeie din Pitești, în vârstă de 72 de ani a decedat în urma infecției cu tulpina indiană (Delta). Femeia nu era vaccinată anti-COVID.
O altă persoană infectată cu varianta Delta, internată la ATI
Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că, în acest moment, 44 de persoane din România sunt confirmate cu varianta Delta. De asemenea, o persoană este internată la ATI.
„Voi începe prin a menționa o veste nu foarte bună, și anume faptul că s-a înregistrat primul caz de deces – la o persoană de 72 de ani din județul Argeș, persoană nevaccinată, cunoscută cu obezitate, hipertensiune arterială – ca urmare a infecției cu tulpina indiană, cu varianta Delta.
De asemenea, din informațiile mele, obținute de la Direcția de Sănătate Publică a județului Argeș, mai este o persoană care în momentul de față e confirmată cu tulpina Delta, internată în terapie intensivă, în terapie non-COVID, având în vedere că este la distanță mai mare de timp de la debutul bolii și nu mai este considerată contagioasă la acest moment.
Din datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, din secvențierile efectuate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României, în nouă județe, cele mai multe cazuri fiind raportate în județul Ilfov, urmat de județul Argeș, respectiv municipiul București.
În schimb, ceea ce poate merită menționat e faptul că o parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant, și anume sunt cazuri care par de origine autohtonă, mai degrabă, decât cazuri de import.
Tocmai de aceea este important, reamintesc, faptul că tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19, prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere cu cel puțin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV și, de asemenea, se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienței vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare.
Așa încât este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă, pentru a beneficia de protecție maximală față de această variantă virală de îngrijorare, tulpina Delta”, explică medicul, potrivit Rador.