Categories: Stil de viaţă

Încă o creștere a pensiilor pentru anumite categorii după ce Casa de Pensii a inclus o nouă activitate ca vechime în muncă

Din cuprinsul articolului

Încă o creștere a pensiilor pentru anumite categorii. Se propune introducerea unei noi perioade care să fie considerată vechime în muncă, o schimbare care nu a fost aplicată până în prezent.

O nouă inițiativă legislativă, recent înregistrată la Senat și pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, propune egalizarea recunoașterii vechimii în muncă între contractul de mandat și cel de muncă.

Practic, această propunere ar elimina discrepanțele de tratament în ceea ce privește vechimea în muncă între cei care lucrează pe bază de contract de mandat și cei angajați cu contract de muncă, facilitând astfel accesul acestora la angajarea în sectorul public, unde vechimea în muncă este adesea un criteriu important.

Conform propunerii, remunerația obținută în baza unui contract de mandat ar fi tratată fiscal la fel ca veniturile din salarii și ar fi supusă impozitării conform prevederilor Codului Fiscal.

Ce este un contract de mandat

Un contract de mandat este un acord între două părți, numite mandant și mandatar, în care mandantul îi acordă mandatarului autoritatea de a acționa în numele său în anumite afaceri sau activități. Mandatul poate fi acordat pentru o gamă largă de activități, cum ar fi administrarea bunurilor, semnarea de documente legale, reprezentarea în fața unor terți sau gestionarea anumitor aspecte financiare.

Mandantul este persoana care acordă mandatul și își transferă autoritatea către mandatar, în timp ce mandatarul este persoana care primește mandatul și acționează în numele mandantului conform instrucțiunilor primite. Un contract de mandat poate fi scris sau verbal, deși în multe cazuri este recomandată documentarea în scris a tuturor detaliilor și a îndatoririlor fiecărei părți.

Acest tip de contract poate fi utilizat în diverse contexte, inclusiv în domeniul juridic, financiar, comercial sau personal. Un exemplu obișnuit ar fi atunci când o persoană își angajează un avocat să o reprezinte într-un proces legal sau când un proprietar își mandatează un agent imobiliar să vândă o proprietate în numele său.

Munca prestată în temeiul contractului de mandat constituie vechime în muncă.

Prin derogare de la art. 6 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, remunerația directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligațiilor decurgând pentru director şi societate din legislația privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislația privind sistemul asigurărilor pentru șomaj şi stimularea ocupării forței de muncă, precum şi din legislația privind asigurările de sănătate”, este articolul pe care inițiatorii îl vor introdus în Codul muncii.

Mai mult, aceștia propun adoptarea de urgență a acestei propuneri.

Pe lângă Codul muncii, inițiatorii vor să introducă aceeași prevedere care recunoaște vechimea în muncă și în Legea societăților.

Inițiatorii propunerii legislative mai propun ca aceasta să modifice Codul Muncii, dar și Legea Societăților.

Mai exact, în Codul Muncii ar urma să apară un capitol nou, dedicat contractului de mandat, cu toate că mandatul are deja o reglementare în Codul civil.

„Art 110 (1) Contractul de mandat este contractul în temeiul căruia o persoană desfășoară activități profesionale, în schimbul unei remunerații.

„(2) Directorii care desfășoară o activitate pe baza unui contract de mandat încheiat potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioară, sunt asimilate salariaților şi/sau lucrătorilor în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioară.

(2) Munca prestată în temeiul unui contract de mandat constituie vechime în muncă”, prevede propunerea.

Noutate

În acest moment, doar angajații sunt raportați în Revisal, excluzându-se astfel persoanele care lucrează pe baza unui contract de mandat.

Asta înseamnă că, în prezent, activitatea executată sub această formă contractuală nu este considerată vechime în muncă și, prin urmare, nu este înregistrată în Revisal, arată inițiatorii în expunerea de motive, potrivit avocatnet.ro.

Atenție! Prevederile propunerii legislative NU se aplică momentan, aceasta trebuind discutată și supusă la vot, în această formă sau cu eventuale amendamente, în Parlament.

Dacă este adoptată, propunerea merge apoi la președintele statului pentru a fi aprobată prin decret, legea urmând să intre în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

3 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

4 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

5 ore ago

Citeste si: