Din cuprinsul articolului
Sforăitul este unul din inamicii numărul unu în dormitor, motiv pentru care ne-am gândit să îți face o listă cu remedii împotriva sforăitului pentru ca tu și partenerul să vă bucurați de un somn odihnitor.
Ați putea fi printre cei 45% dintre adulții normali care sforăie cel puțin ocazional sau probabil că cunoașteți pe cineva care o face. Sforăitul poate fi în centrul glumelor la adunările de familie („Unchiul Ion sforăie atât de tare încât zgâlțâie ferestrele!”), dar sforăitul este o treabă serioasă.
Sforaitul este un mecanism foarte complex, dat de mai multi factori, spune dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Hyperclinica MedLife Grivita, care explica de ce sforaim si ce solutii avem.
Sforaitul inseamna un zgomot al unui aer care intra pe un tract respirator mai ingustat in anumite portiuni, ingustat de nas si ingustat de faringe, de glota. Cu cat aceste formatiuni, nasul si glota, faringele, sunt mai largi, cu atat aerul circula mult mai usor si se aude mai putin din acest sforait. Daca aceste constrictii ale tractului respirator sunt mai inguste, aerul trece mai zgomotos.
Sforăitul poate perturba somnul tău sau cel al partenerului. Chiar dacă nu te deranjează prea mult, nu este o condiție de ignorat. De fapt, sforăitul poate fi un semn al unei stări de sănătate grave, inclusiv:
Nu toate persoanele care sforaie au sindrom de apnee in somn, dar daca sforaitul este insotit de unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, este indicat sa mergi la medic, pentru evaluari suplimentare:
În alte cazuri, sforăitul poate fi cauzat doar de somnul pe spate sau de consumul de alcool prea aproape de ora de culcare.
Întinsul pe spate face ca baza limbii și a palatului moale să se prăbușească pe peretele din spate al gâtului, provocând un sunet vibrant în timpul somnului. Dormitul pe o parte poate ajuta la prevenirea acestui lucru. O soluție ideală în acest caz este o pernă lungă care v-ar putea susține întregul corp.
Pierderea in greutate ajuta unii oamenii. Cu toate acestea si oamenii slabi sforaie. Daca v-ati ingrasat si ati inceput sa sforaiti dupa, slabitul va va ajuta. „Daca te ingrasi in jurul gatului, diametrul interior al acestuia se strange, declansand sforaitul”, a explicat Daniel P. Slaughter, expert la Capital Otolaryngology in Austin, Texas.
Alcoolul si sedativele reduc starea de odihna a muschilor din spatele gatului, ceea ce poate duce la sforait. „Consumul de alcool cu 4-5 ore inainte de somn inrautateste sforaitul[…] Oamenii care in mod normal nu sforaie o vor face dupa ce consuma alcool”, a explicat Sudhansu Chokroverty, director de programe pentru neurofiziologie clinica la JFK Medical Center, Edison.
Obiceiurile precare de somn pot avea un efect similar cu cel al consumului de alcool. Dupa nopti intregi in care ati dormit putin, muschii devin mai flexibili decat de obicei, cauzand sforaitul.
Daca sforaitul incepe in nas, mentinerea pasajelor nazale deschise ar putea ajuta. Acest lucru permite aerului sa se miste mai lent. Un dus fierbinte inainte de somn ajuta la mentinerea pasajelor nazale deschise, potrivit lui Slaughter. 6. Schimbarea pernelor Alergenii din dormitor si din perna pot contribui la sentimentul neplacut al sforaitului. Acarienii se acumuleaza in perne si pot provoca reactii alergice, care pot duce la sforait.
Schimbati pernele o data la sase luni pentru a tine acarienii departe si nu lasati animalele de companie in dormitor.
„Secretiile din nas devin lipicioase atunci cand sunteti deshidratat, ceea ce creaza si mai mult sforait.” Potrivit Institutului de Medicina din Statele Unite, femeile sanatoase ar trebui sa bea aproximativ 11 cesti de apa pe zi, iar barbatii 16 cesti.
Dormiti suficient, dormiti pe o parte, evitati alcoolul inainte de culcare si faceti un dus fierbinte in cazul in care aveti pasajele nazale infundate. „Aceste practici simple pot face o mare diferenta in reducerea sforaitului”, a explicat Slaughter.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…