Categories: Ştiri sănătate

Înălțarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci pe 14 Septembrie! Se spune că primejdiile se vor abate asupra familiei

Din cuprinsul articolului

14 septembrie 2024- SĂRBĂTOARE mare pentru credincioși. Românii prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare instituită de Biserică ca urmare a două evenimente: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și ridicarea solemnă a acesteia în fața poporului la 14 septembrie 335.

Site-ul CreștinOrtodox. ro scrie că pe locul descoperirii Sfintei Cruci, împăratul Constantin cel Mare a zidit o biserica a cărei târnosire a avut loc pe 13 septembrie 335.

Dată de 13 septembrie nu este o zi întâmplătoare, dacă ţinem seama că această era ziua inaugurării templului lui Jupiter de pe colină Capitoliului din Roma.

Târnosirea bisericii ridicată pe locul statuii lui Jupiter, era semnul biruinţei creştinismului asupra păgânismului. Cu ocazia târnosirii a avut loc şi instalarea Lemnului Sfintei Cruci în noul locaş.

Astfel, punctul de plecare al cultului public şi oficial al Sfintei Cruci a fost sfinţirea acestei biserici. Meonologhiul lui Vasile ÎI (secolul XI) precizează că pe 14 septembrie, după sfinţirea bisericii, patriarhul Macarie a ridicat de pe un loc înalt, de mai multe ori, Lemnul Sfintei Cruci.

Mai mult, pelerină Egeria susţine că Aflarea Sfintei Cruci a avut loc pe 13 septembrie, în aceeaşi zi în care s-a sfinţit biserica Sfântului Mormânt. Potrivit cercetătorilor, Aflarea Sfintei Cruci şi Înălţarea Sfintei Cruci au fost sărbători separate şi cinstite la date diferite.

În acest sens, părintele profesor Ene Branişte susţine că în vreme ce Înălţarea Sfintei Cruci se prăznuieşte pretutindeni (inclusiv la catolici) pe 14 septembrie, Aflarea Sfintei Cruci este sărbătorită la date diferite: în Biserica apuseană pe 3 mai, în Biserica din Alexandria pe 4 mai, iar la copţi pe 6 martie.

Ce trebuie să faci pentru noroc?

Ei trebuie păstraţi că ofrandă pentru păsările cerului şi de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. în serile culesului, podgorenii fac focuri din viţă uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură şi muzică.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfinţesc busuiocul, menta, măghiranul şi cimbru, considerate plante magice. Acestea îi apară pe credincioşi de diverse boli, dar veghează şi asupra păsărilor şi animalelor din ogradă. Monedele sfinţite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliţa aduc belşug şi spor în muncă.

Ce este absolut interzis să faci în această zi! Înălţarea Sfintei Cruci. De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune şi peşte. Este recomandat să se ţină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului şi a trupului. Nu este voie, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, să se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

33 de minute ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

o oră ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

2 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

3 ore ago

Citeste si: