Sari la conținut

În timpul sarcinii nu trebuie să mâncaţi de două ori mai mult, ci de două ori mai sănătos

O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce pentru doi, aşa cum greşit spune tradiţia românească. Cel mai important este să se hrănească sănătos. Nu cantitatea alimentelor consumate contează, ci calitatea lor.

Dieta poate fi totuşi ceva mai calorică decât în general. Cele mai bune sunt legumele proaspete, iar contraindicate sunt mâncărurile exotice: sushi, fructe de mare.
Evitaţi brânza topită

La fel de nocive sunt şi conservele. Acestea nu sunt recomandate pentru că au aditivi şi pentru că nu există garanţia calităţii lor. E bine, totodată, să evitaţi grăsimile şi brânzeturile moi. „Brânza topită nu e bună pentru că nu are calciu”, exemplifică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. „Nu recomand nici margarina sau alte produse care conţin grăsimi artificiale pentru că nu fac bine fătului. Ba chiar influenţează în rău dezvoltarea creierului şi a sistemului cardio-vascular”, adaugă acesta.

Organismul depozitează unele vitamine, care, în cantităţi mari pot deveni toxice. De aceea, trebuie să vă feriţi în special de alimente care vă aduc un exces de vitamina A, pentru a evita malformaţiile. „Femeile gravide nu trebuie să ia suplimente de vitamina A pentru că sunt foarte concentrate şi bebeluşul va avea de suferit”, spune Mencinicopschi.

De asemenea, evitaţi peştele prăjit sau pane deoarece are grăsimi toxice, care pot produce malformaţii copilului. Îl puteţi înlocui cu peşte preparat la cuptor sau în pergament. Nici sushi sau fructele de mare nu sunt bune, fiindcă din cauza lor exist riscul să pierdeţi sarcina. Mezelurile, salamurile sau cârnaţii nu sunt recomandate pentru că au foarte multă sare, mulţi aditivi alimentari, care contribuie la reţinerea apei în organism, şi conservanţi, care cresc riscul mamei de a face cancer. Nu sunt recomandate nici dulciurile, întrucât cresc nivelul colesterolului din organism.

Nucile, un bun desert

Atenţie şi la consumul de alimente contaminate. Acestea produc retard mintal şi pot chiar să ucidă fătul. Dacă mâncaţi alimente contaminate şi infecţia se transmite fătului, se poate declanşa naşterea prematură. Simptomele pe care le puteţi recunoaşte sunt febra, frisoanele, migrenele.

Repercusiuni există şi atunci când se înregistrează carenţe în alimentaţia unei gravide. Astfel, lipsa fierului produce anemie, iar rahitismul e provocat de prea puţin calciu. Din cauza lipsei de acid folic, copilul va avea un sistem nervos defectuos, care nu va funcţiona normal. Dacă mama consumă produse bogate în E-uri, conservanţi, coloranţi, afumături, copilul va fi predispus obezităţii în copilărie.

În funcţie de perioada în care sunt gravide, femeile trebuie să-şi adapteze alimentaţia. Astfel, în sezonul de iarnă, ele pot mânca salată de vinete fără maioneză, dar cu puţin ulei de măsline, salată de andive sau de varză.

La acestea, se pot adăuga cartofi fierţi sau copţi, cu pâine integrală. Ca desert, sunt bune merele, perele şi sâmburii de migdale.

Nucile completează necesarul de seleniu pentru sistemul imunitar. Totuşi, e bine să vă limitaţi la câteva pe zi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel