Din cuprinsul articolului
Ivermectina – medicamentul minune, cel mai controversat în acest zile. În cadrul unei emisiuni televizate, au fost invitați medicul român stabilit în SUA, Theo Trandafirescu și șeful DSU, domnul Raed Arafat. Subiectul zilei: utilizarea ivermectinei în tratarea COVID-19.
”Nu știu dacă este tratamentul minune, dar este un medicament promițător. Nu are efecte secundare majore, nu are interacțiuni medicamentoase majore dar nu și-a dovedit încă utilitatea clinică”, a spus medicul Theo Trandafirescu la emisiunea ”Punctul de întâlnire”.
”Studiile clinice sunt cu informații incomplete și sunt limitate de metodologice. Sunt 37 de studii clinice care evaluează efectele Ivermectinei la pacienții cu COVID”, a dezvăluit medicul.
”Nu pot să spun nici da nici nu pentru Ivermectină, dar aș prefera să văd mai multe date în studii, să-și dovedescă utilitatea”, a mai spus dr. Trandafirescu.
Utilizarea ivermectinei în Statele Unite
În cadrul spitalelor din SUA, ivermectina a fost utilizată în protocolul de tratatre a pacienților infectați cu coronavirus. Trebuie menționat că protocolul a fost adaptat de fieacare regiune în parte.
”Momentan este un medicament promițător, dar nu avem date care să suporte decizia clinică de a-l administra la toți pacienții cu COVID, mai devreme sau mai târziu”, a adăugat medicul român din SUA, precizând că orice tratament trebuie administrat în timp util.
Arafat: Așteptăm studiile pe Ivermectină
Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că în România sunt așteptate studiile pe Ivermectină. ”În momentul în care o să avem mai multe informații vom aproba medicamentul pentru a fi utilizat”, a spus Arafat, duminică seară, la Antena 3.
Ce este ivermectina?
Conform Wikipedia, Ivermectina este un derivat semisintetic din clasa avermectinelor, un grup de lactone macrociclice produse de Streptomyces avermitilis, fiind utilizat ca antihelmintic.
Acesta este utilizată în tratamentul strongiloidozei și a fost încercată în unele infecții cu Mansonella. Este folosită în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.
Molecula a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.
În SUA este folosită sub denumirile comerciale Stromectol și Sklice. În România nu este autorizată pentru tratamentul uman.