Din cuprinsul articolului
Sambata Mare este considerata ultima zi din Saptamana Patimilor, sau Saptamana Mare. Potrivit supertitiilor, orice dorinta iti pui azi, se va implini. Conditia e sa nu dormi, pentru ca Cerurile se deschid Domnul poate sa vada toate fiintele.
Crestinii praznuiesc in aceasta zi sfanta ingroparea trupeasca si lumeasca a Mantuitorului. Pentru crestinii ortodocsi este o zi de rugaciune.
In Sambata ce precede Invierea, crestinii trebuie sa aiba cateva momente de rugaciune. La Biserica se aminteste despre patimile pe care Iisus Hristos le-a suferit, pentru a mantui omenirea. A fost rastignit pe cruce si a inviat.
Crestinii se pregatesc pentru slujba ce va incepe seara, cand are loc Invierea si oamenii merg pentru a lua Lumina Sfanta pe care o aduc acasa. Sambata Mare este considerata o zi de taina. Hristos a coborat in mormant cu sufletul Sau, printre cei adormiti, cat trupul sau zacea in mormantul sfant. Le-a propovaduit cuvantul Evangheliei celor care fusesera tinuti sub stapanirea celui rau.
In Sâmbăta Mare nu se doarme
„In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe tron impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, toate umplandu-le, Acela ce esti necuprins Hristoase, Dumnezeule!”, este scris in Sinaxarul zilei de sambata.
Sambata Mare este marcata de o serie de traditii, dar si obiceiuri sau superstitii. Este o zi in care nu este bine sa dormim, pentru ca se spune ca atunci se deschid Cerurile si Domnul poate sa vada toate fiintele. Dorintele puse in aceasta zi se vor indeplini, potrivit superstitiilor.
Doar in ziua dinainte de Inviere se mai fac pregatiri pentru Paste. Este o zi in care se sacrifica mielul, considerat simbolul lui Iisus Hristos, de catre crestini. Mai mult, daca te impiedici in Sambata mare, in timp ce mergi spre slujba de inviere, se spune ca vei avea un an mai greu si plin de incercari, noteaza doxologia.ro.