Categories: Ştiri sănătate

În România, numărul cazurilor s-a dublat într-o singură zi. Medicii sunt în alertă

În România, numărul cazurilor de COVID contiuă să crească. Specialiștii sunt în alertă, susținând că, la nivel național, nu avem o imunitate colectivă favorabilă, astfel încât să fim protejați de pericolul virusului. Într-o singură zi, infectările aproape sau dublat.

Am înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID din ultimele două luni – 233. E o creștere de aproape două ori față de ieri, care îi îngrijorează pe medici și pe specialiști, mai ales că a crescut și ponderea infectărilor cu varianta Delta a virusului, care a pus din nou în alertă întreaga lume, anunță TVR 1.

State cu rate mari de vaccinare reintroduc restricții sau vorbesc de vaccinarea obligatorie a unor categorii cu risc, în așteptarea celui de-al patrulea val al pandemiei. În România am numărat recent 5 milioane de persoane vaccinate cu o doză, două luni mai târziu decât termenul asumat de autorități, iar campania pare să bată pasul pe loc.

Varianta Delta, responsabilă pentru situația epidemiologică actuală

„Este greu de spus și aici pot să vă spun câteva lucruri conform raportului publicat de Institutul Național de Sănătate Publică astăzi. În ultima săptămână, în săptămâna 30, s-au efectuat 151 de secvențieri.

Din acest 151, 135 au fost pozitive pentru varianta Delta. Înseamnă un procent de pozitivare pentru Delta de 89%, peste 89%, în condițiile în care cu o săptămână anterior vorbeam de un procent de pozitivare de 59% și în condițiile în care cu o altă săptămână în urmă de doar 33%.

Mai mult decât atât, în această săptămână s-a dublat față de săptămâna precedentă ponderea cazurilor din totalul variantelor virale de îngrijorare, care sunt identificate, față de cât era anterior, deci, practic, în baza secvenţierilor efectuate, nu putem spune că tulpina Delta nu este în momentul de față dominantă.

Chiar dacă acum nu este dominantă, cu siguranță, în următoarele săptămâni – şi e vorba doar de câteva săptămâni – ea va deveni dominantă

Nu avem un număr mare de cazuri, nu are cum să exprime capacitatea ei de răspândire, dar pe măsură ce se acumulează un număr tot mai mare de cazuri de infecție cu Delta, acest bazin, acest rezervor de infecție va avea un impact semnificativ mai târziu şi ceea ce îi place variantei Delta foarte mult sunt zonele supraaglomerate, acolo unde sunt foarte mulți oameni și unde nu se respectă măsurile de prevenție. De ce?

Pentru că o persoană care este infectată poate să transmită la alte șapte, până la nouă persoane. Este transmiterea aceasta extrem de crescută asemănătoare cu transmiterea în cazul vărsatului de vânt, spre deosebire de ce se întâmpla cu tulpina parentală, cu tulpina inițială din Wuhan, în care o persoană pozitivă mai infecta două persoane.

Deci, practic, în momentul de față, aș putea spune că activitățile la risc sunt cele cu număr foarte mare de persoane, unde e puțin probabil să se respecte măsurile de prevenție, și aici mă refer la mască, unde este extrem de dificil să menții distanța fizică și evident atunci când un număr încă suficient de crescut de persoane nu sunt vaccinate”, susține Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

17 minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

47 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: