Din cuprinsul articolului
În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele au devenit active mult mai devreme în acest an, din cauza vremii deosebit de calde.
Aceste insecte afectează în egală măsură oameni și animale de companie, iar capacitatea lor de a transmite boli este un subiect major în Europa.
În România avem peste 30 de specii de căpuşe, nu toate periculoase
Câteva recomandări a făcut la Radio România Cluj, profesorul Andrei Daniel Mihalca de la Universitatea de Științe Agricole şi Medicină Veterinară.
”În momentul în care ne plimbăm prin natură, ca măsuri generale, trebuie să ne protejăm fie cu substanțe repelente, administrate pe haine, fie cu haine lungi, dacă pantaloni lungi sau haine cu mânecă lungă și verificarea obligatorie a suprafeței corpului după fiecare plimbare, de exemplu în momentul când facem duș sau când ajungem acasă, mai ales în zonele de corp cu piele mai fine: zona membrelor, zona inghinală, la copii foarte important, zona capului.
La animalele de companie, bineînțeles că măsurile diferă un pic, pentru că aici trebuie să aplicăm metode chimice de profilaxie, cum ar fi de exemplu aplicarea de diferite produse spoton sau zgărzi repelente împotriva căpușelor sau folosirea de produse sistemice, cum ar fi de exemplu unele tablete extrem de moderne care omoară căpușele, dar, atenție!, doar după ce acestea se atașează. Trebuie să conștientizăm de asemenea și riscul de transmitere de boli de căpușe, dar nici nu trebuie să generalizăm și să creăm panică.” a spus profesorul Andrei Daniel Mihalca.
Boli transmise de căpușă
În afară de faptul că este neplăcut să vezi o căpușă, aceasta poate să transmită boli grave, așa cum sunt: boala Lyme dar și encefalita de căpușă. Află ce trebuie să faci dacă te găsești o căpușă pe pielea ta.
Profilaxia bolii după o mușcătură de căpușă se realizează prin administrarea unei doze unice de antibiotic, dar numai la recomandarea medicului.
Specialiștii susțin că aceste vietăți au ca preferință zonele calde și umede ale corpului. După ce a ajuns pe corp, căpușa o să migreze în zona axilară, inghinală sau pe păr. De aceea, după ce vii de afară, examinează bine fiecare zonă a corpului, este destul de ușor să observi căpușa atașată pe pielea ta.
Atunci când o persoană este alergică poate să experimenteze însă următoarele manifestări: durere, erupție, senzație de arsură, umflătură ușoară la locul înțepat, uneori apar chiar dificultăți de respirație. De asemenea, mai pot fi prezente simptome precum: amețeală, dureri de cap, dureri de articulații sau de mușchi, rigiditate la nivelul gâtului, febră, nodulii limfatici sunt inflamați.