Categories: Expertul zilei

În prag de iarnă, Octavian Jurma anunță valul 7: „Vine versiunea cea mai periculoasă”

Cercetătorul Octavian Jurma a devenit cunocut publicului larg în perioada pandemică, după ce a prezentat în mod constant pe rețelele sociale metode statistice şi algoritmice pentru studiul  pandemiei.

Iată că în prag de iarnă 2022, după o vară fără preconizări sumbre, Jurma avertizează că provocarea perioadei următoare în materie de sănătate este coinfecția gripă-Covid.

În prag de iarnă, Octavian Jurma anunță valul 7: „Vine versiunea cea mai periculoasă”

Al șaptelea val al pandemiei va debuta în România undeva prin luna noiembrie, susține cercetătorul independent. Mai mult, acesta spune că este doar o chestiune de timp să identificăm și în țara noastră versiunea BQ.1.1, care este „cea mai periculoasă din această supă de viruși.”

Cercetătorul susține că este important ca până la debutul unui nou val România să aibă vaccinul bivalent, adaptat noilor tulpini, iar spitalele să fie aprovizionate cu Paxlovid, un antiviral mult mai eficient mai ales pentru cei nevaccinaţi. El a mai atras atenţia şi asupra factorilor agravaţi aduşi de sezonul gripal.

„Așadar, avem un sistem gripal complicat de acești doi factori: tulpine potențial virulente și un val potențial de COVID care ne așteaptă. Iar o coinfecție gripă-COVID, știm deja de anul trecut, când am avut primele coinfecții, este o boală mai severă decât oricare dintre ele luate separat”, a explicat Octavian Jurma potrivit Gândul.

Noul vaccin bivalent este gândit pentru noile versiuni

Nimeni nu îşi mai dorește un nou val al pandemiei, dar situațiile din ultimii aproape trei ani ne-au arătat că este bine ca autoritățile și oamenii să fie pregătiți pentru posibile mutații ale virusurilor și efectele acestora.

„Acum, este un întreg cocktail de viruși, dar se pare că noua versiune BQ.1.1 este cea mai periculoasă din această supă de viruși, cum i se mai spune. Pentru că acum avem cinci mutații care apar separat, independent, avem un fenomen foarte intens de convergență.

Practic, valul șapte va fi condus, în principal, de versiuni cu o evaziune extrem de mare față de imunitatea dobândită anterior. Aici este marele avantaj al noului vaccin bivalent și de asta insist foarte mult să-l avem disponibil. Ar trebui să-l promovăm pentru că este un nou vaccin și nu un simplu booster. Este un vaccin gândit pentru noile versiuni”, a mai spus Jurma.

„Rolul oamenilor de știință este să găsească călcâiul lui Ahile al virusului și să producă arme împotriva lui”, a concluzionat Octavian Jurma.

Recent Posts

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

24 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

54 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

o oră ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

12 ore ago

Citeste si: