Din cuprinsul articolului
Compania ucraineană Biopharma Plasma a demarat procedurile construcţia unei fabrici de medicamente din plasmă umană la Oradea.
Potrivit Bihoreanul, investiția se ridică la 37 de milioane de euro, iar lucrările sunt programate să fie finalizate până în februarie 2026.
Proiectul depus la Direcția Județeană pentru Mediu Bihor prevede că unitatea de producție a medicamentelor va fi construită pe un teren cu o suprafață de 34.370 mp și va procesa anual 1,2 milioane litri de plasmă umană congelată (componenta lichidă a sângelui) pentru a obține medicamente vitale.
Mai precis, produsele finite vor fi imunoglobulină IgG Bioven 10% (din care se vor face până la 200.000 de flacoane de 50 ml într-un an și o cantitate dublă de flacoane de 100 ml) și albumină Albuven 20% (până la 1,8 milioane flacone/an).
Plan de extindere a producţiei
Inițial, fabrica va funcționa cu o linie de producție, urmând ca ulterior să extindă capacitatea la două linii. Plasma umană va fi obținută din centre proprii de donare de sânge ale companiei, fiind ulterior transportată și depozitată la o temperatură de -20°C până la introducerea ei în procesul de producție.

Pe amplasamentul fabricii de medicamente urmează să fie amenajate o hală de producție, depozite speciale pentru substanțe periculoase, laboratoare, birouri, drumuri, parcări și spații verzi.
Tehnologia care va fi utilizată implică procese avansate de separare, purificare și sterilizare, care vor trebui făcute sub un control riguros de calitate. Printre substanțele folosite în proces se numără etanolul și diverse alte substanțe chimice (acid acetic, sodiu, cloruri, uree, caprilat de sodiu, 2-propanol etc.), care vor trebui depozitate în condiții de siguranță pentru a preveni orice risc asupra mediului.
Conform raportului de impact asupra mediului, proiectul nu va avea efecte negative semnificative asupra apei, solului sau aerului și va include măsuri de protecție speciale, pentru prevenirea poluărilor.