Din cuprinsul articolului
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în spitale, un subiect care nu ar trebui dezbătut. Mesele oferite în spitale ar trebui să fie un subiect pozitiv, nu negativ. Din nefericire, sunt catalogate de pacienți chiar „inacceptabile”.
Unii pacienți sunt mulțumiți, alții se plâng de mâncarea proastă pe care o primesc în spital: „O catastrofă absolută, inumană”, „Mâncarea din spital este proastă”, „Nu pare chiar gustoasă”. În spatele acestei situații se află, de fapt, o luptă pentru resurse financiare.
Dr. Diana Rubin, medic-șef la Vivantes-Klinikum din Berlin și membră în consiliul de conducere al Societății Germane pentru Medicină Nutrițională, subliniază rolul esențial al alimentației sănătoase pentru procesul de vindecare al pacienților
„O alimentație adecvată și sănătoasă în spital este extrem de importantă, indiferent dacă pacienții trec prin intervenții chirurgicale sau se confruntă cu boli precum cancerul.” O nutriție corectă poate reduce complicațiile și chiar scădea riscul de deces.
Gerald Gaß, reprezentant al Asociației Spitalelor din Germania, atrage atenția asupra situației financiare dramatice din spitale.
„80% dintre spitale sunt pe pierdere, iar costurile mari de operare nu au beneficiat de niciun fel de compensație pentru inflație, ceea ce se reflectă și în calitatea alimentației.”, a declarat Gerald Gaß.
Spitalele primesc un buget fix pentru fiecare pacient, care acoperă toate costurile, fără posibilitatea de a deconta separat serviciile nutriționale precum consilierea nutrițională.
Aproximativ unul din patru pacienți se prezintă deja malnutrit la internare și pierde în continuare în greutate pe parcursul internării, riscând să devină imobilizat la pat. Spitalul Vivantes din Berlin a implementat un program de evaluare a tuturor pacienților pentru malnutriție și oferă sprijin nutrițional atunci când este necesar, dar doar 5% dintre spitale au un astfel de program.
Studiul Effort din Elveția, desfășurat pe 2.000 de pacienți malnutriți, arată că cei care au beneficiat de mese adaptate nevoilor lor au avut cu 35% mai puține complicații și o rată de supraviețuire semnificativ mai mare.
Inițiative de reducere a costurilor și alimentație sustenabilă
La Isarklinikum din Munchen, un program de optimizare a fost implementat de mai bine de zece ani, iar 50% din hrana oferită acum este organică. Spitalul achiziționează alimente care, deși sunt bune pentru consum, sunt respinse din motive estetice, prevenind astfel risipa alimentară.
Andreas Wolf, responsabil financiar în cadrul clinicii, subliniază avantajele acestei abordări: „Este o măsură împotriva risipei alimentare, dar și o modalitate de a oferi alimente sănătoase pacienților și personalului.”, potrivit ziarulromanesc.de.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…