Sari la conținut

În fiecare zi, 14 români sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală

14 români au fost diagnosticați cu o problemă de sănătate mintală, în fiecare zi a anului trecut, iar numărul total de cazuri noi a crescut cu peste 5,000, față de 2014. Cifrele oficiale arată că la 31 decembrie 2015 în România trăiau peste 213,000* de persoane cu probleme de sănătate mintală, ceea ce situează problemele de sănătate mintală pe primul loc în rândul dizabilităților.  Pe locul doi se află dizabilitățile fizice și pe trei cele somatice. Dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală, aproximativ 191.000 sunt adulți, restul fiind copii. Aproape 90% dintre aceste persoane suferă de forme grave și accentuate.

Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

Zeci de ONG-uri cer statului măsuri pentru sprijnirea românilor cu probleme de sănătate mintală

În contextul în care peste 1% din populația României suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală și în care la fiecare 100 de români, există cel puțin o persoană care suferă de astfel de probleme, Fundația Estuar, Liga Română de Sănătate Mintală și organizațiile din domeniul sănătății din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

Concret, zeci de organizații neguvernamentale reunite ieri în cadrul Conferinței Naționale de Sănătate Mintală solicită autorităților:

 

  1. Campanii naționale de informare și conștientizare în școli și printre cadrele medicale, cu precădere a medicilor de familie, pe problematica sănătății mintale.

 

  1. Campanii naționale de educare și promovare a drepturilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul specialiștilor din domeniu, cadrelor medicale și utilizatorilor de servicii.

 

  1. Creșterea gradului de contractare directă și de utilizare a serviciilor de sănătate mintală la nivelul comunităților locale (de exemplu recunoașterea furnizorilor privați de servicii, sporirea numărului de ședințe de consiliere psihologică decontate, etc) și sporirea procentului dedicat sănătății mintale din bugetul alocat sănătății populației.

 

  1. Organizarea de forumuri naționale pluri-disciplinare, adresate profesioniștilor și specialiștilor din mai multe domenii (educație, medicină somatică, psihiatrie, asistență socială, mass-media etc) axate pe problematica sănătății mintale care să aibă drept scop destigmatizarea și reducerea discriminarii persoanelor cu probleme de sănătate mintală în rândul societății, îmbunătățirea asistenței la nivel comunitar, îmbunătățirea relației dintre diverșii profesioniști și utilizatorii de servicii de sănătate mintală și crearea și sustinerea de servicii specifice pe categorii de vârstă și categorii sociale.

 

Totodată organizațiile din cadrul rețelei se vor constitui în prima federație din România care luptă pentru drepturile persoanelor cu probleme de sănătate mintală, platforma de activitate urmând să fie definită în perioada următoare.

Prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, Fundația Estuar a lansat anul trecut prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice tractare247.ro

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel