Din cuprinsul articolului
Cu ocazia Moșilor de Vară, credincioșii obişnuiesc să viziteze mormintele rudelor decedate, să le curețe și să le îngrijească, să aprindă tămâie, să aducă flori și să aprindă lumânări pentru cei dragi, care au plecat la cele veșnice.
În acest an, „Moșii de vară” se pomenesc pe 22 iunie 2024, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor. Această zi este un prilej de rugăciune și reflecție la cele veșnice, dar și un mod de a păstra vie amintirea celor care au părăsit această lume.
În bisericile din țară, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele lor. Se aduc bucate pentru a fi sfinţite și împărțite celor nevoiași.
Ce se dă de pomană la Moșii de vară 2024
Creștinii dau de pomană la parastase și la Moșii de vară pentru a mijloci în fața Lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiți. Se crede că prin acest obicei, sufletele celor decedați sunt salvate și li se iartă păcatele spre mântuire.
Sărbătoarea Moșilor de vară pică înainte de Rusalii și de aceea există tradiția ca în această zi să se dea de pomană lapte cu orez și cireșe, pe lângă pachetele cu colivă și vin.
De asemenea, fiindcă sărbătoarea nu pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, oamenii aleg să împartă sarmale, prăjituri și cozonac.
Potrivit calendar ortodox, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”. În aceste zile, mai ales în sate, pe lângă pachetele oferite pentru rudele decedate, sunt respectate mai multe obiceiuri și tradiții.
Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de Moşii de vară 2024 este bine să conțină o lumânare, dar şi un prosop. Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomenic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac. Totodată, în ziua de Moşii de vară 2024, rudele aprind lumânări la mormintele celor adormiţi.